"Укрпошта" утридорога купила велосипеди за підозрілою схемою

Середа, 16 грудня 2009, 12:44

Національний поштовий оператор "Укрпошта" придбав майже 17 тисяч велосипедів для листонош, переплативши 2 млн. гривень.

"Укрпошта" витратила майже 9 млн. грн. на закупівлю 16800 велосипедів для листонош, які працюють у сільській місцевості, пише "Дело".

Як з'ясувала газета, білоруські велосипеди марки "Аист" були закуплені через двох посередників - обидва спеціалізуються на маркетингових послугах, виробництві конвертів та упакувань. Це збільшило загальну суму закупівлі мінімум на 2 млн. грн.

Більше того, фірма "Трейд Маркетинг Сервіс", яка продала "Укрпошті" велосипеди, зараз через суди намагається змусити поштового оператора доплатити ще приблизно 3 млн. грн., компенсувавши таким чином втрати від коливань валютного курсу.

Реклама:

"Укрпошта" і "Трейд Маркетинг Сервіс" співпрацюють уже декілька років, остання перемагає в найбільших тендерах поштового оператора, а також має 16 тис. постійних торговельних точок у поштових відділення "Укрпошти" по всій країні.

На сайті "Трейд Маркетинг Сервіс" сказано, що фірма надає маркетингові послуги, виробляє рекламні й поліграфічні матеріали, а про велосипеди - ні слова.

"Велосипедами ми ніколи не займалися", - заявила офіс-менеджер компанії, але на прохання прокоментувати минулорічну перемогу в тендері "Укрпошти" зізналася, що зробити це зараз нікому, бо директор у відрядженні.

23 жовтня 2008 року "Трейд Маркетинг Сервіс" уклала угоду з поліграфічною фірмою "Майстер Поліграф", яка спеціалізується на виробництві конвертів, упакувань і пакетів. "Майстер Поліграф" зобов'язався в стислі терміни поставити фірмі "Трейд Маркетинг Сервіс" необхідну партію велотехніки.

При цьому обидві комерційні структури мають однакову адресу: Київ, вул. Фрунзе, 31-В.

З матеріалів судової справи випливає, що партія велосипедів для "Укрпошти" прибула з Бєларусі, де ВАТ "Мотовело" (включає СЗАО "Мотоциклетна компанія "МКМ" і СЗАО "Велосипедна компанія "МВЗ") виробляє велосипеди під маркою "Аист".

Газета дізналася, що роздрібна ціна дорожніх велосипедів на підприємстві - 64 дол., за нинішнім курсом - 510 грн. "Укрпошта" рік тому заплатила посередникам за цей товар по 532 грн. - якщо відштовхуватись від суми контракту (8,99 млн. грн.) і кількості куплених велосипедів (16800). Хоча з урахуванням знижки різниця в ціні мала була бути більшою.

За підрахунками видання, якби посередникам "Укрпошти" вдалося домогтися на великій партії зниження вартості у 20%, ціна одного велосипеда у виробника складала б близько 410 грн. і 16800 велосипедів можна було б купити за 6,88 млн. грн., на 2 млн. грн. дешевше.

Керівництво "Укрпошти" на питання про тендер відповіді не дало.

А нові велосипеди вже доставлені в багато регіонів України. У штаті "Укрпошти" - близько 30 тис. листонош. Востаннє масштабна закупівля велосипедів проводилася в 2002 році на Харківському велосипедному заводі.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!