Думка експерта: Європа може відмовитися від євро

Середа, 16 грудня 2009, 12:18

У нинішніх умовах "сильний" євро не вигідний практично жодній з держав об'єднаної Європи.

Так вважає голова інвестиційного відділу КУА "Бонум Груп" Олександр Спасіченко.

За його словами, відмова від занадто дорогої єдиної валюти є найбільш прийнятним рішенням економічних проблем для постраждалих від кризи країн-членів Євросоюзу (ЄС).

"У майбутньому кількість тих, що відмовилия від євро може зрости. В "єврозоні" зможуть залишитися лише найбільш сильні економіки ЄС, однак і вони не будуть зацікавлені втримувати курс валюти настільки високим, як зараз", - стверджує експерт.

11 грудня 2009 з'явилася інформація про можливість виходу Греції та Ірландії із зони використання євро в 2010 році. Пізніше серед претендентів стали називати ще й Іспанію.

"Основним дестабілізаційним чинником у кризу для них є дефіцит платіжного балансу, який перевищує 10% від їх ВВП. Природно, вирішити таку проблему можна через скорочення імпорту, яка б дала девальвація євро", - відзначає Спасіченко.

Він каже, що "примари дефолтів" для урядів Іспанії, Греції, Ірландії змушують їх йти на рішучі кроки.

"Цілком ймовірно, що за цими "першими ластівками" незабаром кинуться й інші не найсильніші економіки ЄС. Через кілька років у "єврозоні" можуть залишитися лише Франція, Німеччина, Італія і ще кілька країн", - підкреслює експерт.

"Випробування економічними проблемами 2008-09 років поставило питання про перспективи євро як наднаціональної валюти. У довгостроковому плані ми є прихильниками негативного сценарію для цієї грошової одиниці", - стверджує Спасіченко.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!