"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

ТИМОШЕНКО ПІДВЕЛА БАНК "НАДРА" ДО ТОЧКИ НЕПОВЕРНЕННЯ

Середа, 16 грудня 2009, 11:12

Усі кредитори банку "Надра" погодилися на розстрочку його боргів, але ці домовленості можуть зірватися.

Вони опинилися під загрозою зриву через заяву прем'єра Юлії Тимошенко про намір перевести внески "Надра" у Родовід Банк, пише видання "Дело".

10 грудня кредитори, які видали банку "Надра" торгівельне фінансування приблизно на 470 млн. дол., погодилися почекати з поверненням позик, повідомляє інформаційне джерело Debtwire.

Таким чином, "упала" остання група кредиторів, які погодилася на реструктуризацію заборгованості банку.

Реклама:

Раніше почекати з виплатою погодилися експортні кредитні агентства, власники єврооблігацій банку і внутрішніх кредиторів.

Згода абсолютної більшості зовнішніх кредиторів на реструктуризацію боргів була ключовою умовою для переходу банку "Надра" у власність держави. Таку жортску вимогу раніше озвучив Кабмін.

Однак через два дні після того, як було досягнуто компромісу з кредиторами, Тимошенко заявила: внески "Надра" будуть переведені до Родовід Банку.

Така заява шокувала не лише західних кредиторів банку "Надра", але й керівництво Мінфіну, а головне - Національний банк.

"Фахівці Міністерства фінансів шоковані: це черговий поштовх до конфлікту з Нацбанком, який подавав банк "Надра" на рекапіталізацію", - повідомило джерело.

Видання зазначає, що у випадку переведення вкладів банку "Надра" до Родовід Банку ця фінансова установа буде ліквідована. У такому випадку кредитори, швидше за все, не зможуть повернути раніше видані банку позики.

Поки в Мінфіні й Нацбанку не хочуть коментувати заяву прем'єра. "Немає ще жодних рішень (про долю "Надра"), немає підписаних документів, тому немає чого обговорювати", - представив позицію НБУ заступник голови Василь Пасічник.

Почесний президент націоналізованого "Укргазбанку", "регіонал" Василь Горбаль вважає, що рішення Тимошенко може бути політичним і не остаточним.

За даними видання, раніше банк "Надра" запропонував погасити 60% боргу (280 млн. дол.) протягом 5 років і почати виплати через рік. Протягом цих 5-ти років банк згоден платити за кредитами 5,5% річних. 5% боргу (приблизно 24 млн. дол.) будуть переоформлені як субординований кредит із ставкою 3%.

Виходить, що й ця частина боргу буде виплачуватися 5 років, бо субординована позика не може бути цілком вилучена з капіталу банку протягом цього терміну. Інші 35% (166 млн. дол.) заборгованості кредитори погодилися "списати".

Джерело газети, близьке до банку "Надра", підтвердило це. За його словами, на реструктуризацію заборгованості погодилися все ж не всі кредитори банку, а близько 75%, "але це суттєвої ролі не грає".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!