"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

ГАЗ МОЖЕ ПОДОРОЖЧАТИ УДВІЧІ

Вівторок, 15 грудня 2009, 10:36

Уряд збирається суттєво підвищити ціну на газ для населення і підприємств теплокомуненерго, починаючи з квітня 2010 року.

Про це повідомив "Сегодня" радник прем'єра Юлії Тимошенко з енергетичних питань Олександр Гудима.

За його словами, підготовлено проект меморандуму між Україною та МВФ, відповідно до якого з 1 квітня, 1 липня і 1 жовтня газ буде дорожчати на 25%, причому не від нинішньої вартості, а щоразу від попередньої, вищої на 25%.

Мотив, пояснив Гудима: потрібно рятувати НАК "Нафтогаз України".

Реклама:

Водночас, він не виключає, що якщо президентом стане не Тимошенко, то ці цифри можуть змінитися, але стануть вони більшими чи меншими, прогнозувати відмовився.

"Від такого великого підвищення особливо постраждають люди, які живуть у приватних будинках із газовим опаленням", - каже аналітик МЦПІ Олександр Жолудь. - Але людям подітися нікуди, на дрова й вугілля вони навряд чи перейдуть".

"Комуналка в містах теж подорожчає, але менше, на 50-60%, тому що почнеться вал неплатежів, з якими боротися значно складніше, ніж у сільській місцевості, адже відключити від тепла одного окремо узятого неплатника важко і дорого, а відключати весь будинок, якщо не платить лише частина мешканців, незаконно", - додає Жолудь.

Газ для комунальних підприємств, за підрахунками газети, подорожчає під кінець року на 95-100%. А це виллється в збільшення вартості тепла і гарячої води на 65-70%.

Утім, чи підвищувати ціни на "комуналку" чи ні, і якщо так - то на скільки, - буде вирішувати місцева влада. Але ресурсів на дотації комунальникам у містах, як правило, немає, зазначає видання.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!