"Нафтогаз" вичерпав прийнятні кредитні умови - Соколовський

Понеділок, 14 грудня 2009, 14:44

Сьогодні вже вичерпані всі можливості кредитування НАК "Нафтогаз України" на прийнятних умовах.

Так вважає представник президента з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський, повідомляє агентство "ЛІГАБізнесІнформ".

Зокрема, він відзначив, що за 11 місяців 2009 року, через провальну політику уряду Юлії Тимошенко, вперше за роки незалежності для оплати російського природного газу НАК "Нафтогаз України" був змушений залучити рекордну суму кредитних та інших незароблених ресурсів - майже 3 млрд. доларів.

Тобто половина газу в 2009 році куплена у борг, наголосив він.

Реклама:

"На сьогодні вже вичерпані всі можливості кредитування НАК "Нафтогаз України" на прийнятних умовах", - підкреслив Соколовський.

За його словами, замість реформування українського газового сектору та перегляду кабальних газових контрактів від 19 січня 2009 року, уряд продовжує переговори з іноземними фінансовими установами та компаніями з метою одержання нових кредитів для розрахунків з "Газпромом" і впровадження сумнівних газових схем на українському ринку.

"При такій політиці уряду Українська держава скоро може втратити можливість впливати на формування цін на газ і вже навесні наступного року не українські установи, а саме "Газпром" або його посередники будуть встановлювати ціни на українському газовому ринку", - наголосив він.

"Очевидно, що тоді газ для українських громадян і промисловості подорожчає в кілька разів, що істотно погіршить матеріальне становище українців і швидко призведе до банкрутства значної частини українських підприємств, насамперед у хімічній і металургійній галузях", - підкреслив представник президента.

Він повідомив, що президент Віктор Ющенко, об'єктивно оцінюючи ситуацію, вимагає від уряду невідкладно припинити антидержавну політику і вжити ефективних заходів для захисту українських національних інтересів у газовій сфері.

"Діючи всупереч директивам і вимогам президента щодо захисту українських національних інтересів у газовій сфері уряд на чолі з прем'єр-міністром Тимошенко протягом 2009 року остаточно створив передумови для передачі українського газового сектора, включаючи НАК "Нафтогаз України" під контроль російській стороні. Уряд фактично працює на інтереси російської сторони", - сказав Соколовський.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!