Думка експерта: Євро знову коштуватиме понад 12 гривень

Понеділок, 14 грудня 2009, 12:17

Новина про те, що Україна до кінця 2009 року не отримає черговий транш МВФ, тільки посилила ревальвацію гривні.

Таку думку висловив радник голови правління Укргазбанку Олександр Охріменко у коментарі "Економічній правді".

"Ще на початку року такого роду інформація могла б обвалити валютний ринок і змусити гривню істотно девальвувати. На поточний момент українській економіці цілком достатньо припливу експортного виторгу. Обсяги експорту українського металу і продуктів харчування зростають. Це є гарним стимулом для того, щоб гривня зміцнювалася", - зазначив він.

Охріменко відзначив, що курс долара нині повільно рухається до позначки 7,9 гривень, але при цьому залишається орієнтація на 8 гривень, і найближчим часом істотних змін його курсу не передбачається.

Реклама:

На думку експерта, цікаві події найближчим часом будуть розгортатися навколо курсу євро.

"Після того, як євро подешевшав до 1,47 долара, курс євро впав нижче 12 гривень. Надалі доля курсу євро/гривня буде прямо залежати від динаміки зміцнення або девальвації долара по відношенню до євро", - відзначив він.

За словами Охріменка, останні статистичні дані зі США стимулювали зміцнення долара.

"Але вже сьогодні цей потенціал зміцнення долара починає вичерпуватися. Адже сама основа девальвації долара не усунута. Ось і зараз обговорюється чергова програма державної підтримки економіки США, яка виллється у мільярдні витрати бюджетних грошей. Крім того, зміцнення курсу долара під впливом зниження рівня безробіття в США - це скоріше ефект позитивних очікувань, ніж реальне покращення ситуації в економіці США", - зазначив він.

Експерт прогнозує, що долар незабаром повернеться до рівня 1,5 долара за євро і євро по відношенню до гривні коштуватиме понад 12 гривень.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!