"Мильні бульбашки" знову загрожують світовій економіці?

Понеділок, 14 грудня 2009, 10:30

Провідні економісти зі США і Європи знову застерігають про загрозу формування "мильних бульбашок" на ринках активів, якщо центробанки і уряди світу повторять минулі помилки і занадто довго не будуть згортати заходи підтримки економіки.

Про це пише газета The Wall Street Journal.

За інформацією видання, у фінансовій кризі минулих двох років експерти частково звинувачують регуляторів найбільших країн світу, перш за все США, які зберігали процентні ставки на низькому рівні після спаду 2001 року, незважаючи на очевидне відновлення економіки.

Така політика створює "джерело для виникнення мильних бульбашок активів", заявив голова ради директорів азіатського підрозділу Morgan Stanley Стівен Роуч на конференції в Берліні.

Реклама:

Конференція була присвячена одній з найбільш злободенних тем як для регуляторів, так і для бізнесу: як своєчасно і найбільш безпечним способом вивести з економіки трильйони доларів, євро та єн і стримати зростання бюджетних дефіцитів, які під час рецесії досягли рекордного рівня.

Деякі аналітики вважають, що зростання цін на активи, у тому числі на акції та корпоративні облігації emerging markets, вже зараз розбалансований.

Хоча світове економічне зростання та фінансові ринки явно відновлюються швидше, ніж очікувалося, ні Федеральна резервна система США, ні Європейський центральний банк поки не вживають ніяких заходів у зв'язку з цими тенденціями.

Обидва центробанки, як і раніше, подають сигнали про можливе збереження процентних ставок на мінімальних позначках щонайменше протягом першого півріччя 2010 року.

Вкрай складно одночасно підтримувати відновлення економіки і запобігти формуванню нових "бульбашок" на ринках, зазначали учасники конференції.

Одна з найбільш гострих проблем - своєчасна ідентифікація "мильних бульбашок".

"Коли вони формуються, точно сказати не можна", - відзначив професор економіки Гільфі Цога, що входить до складу ради керуючих Центробанку Ісландії.

Цього разу традиційний сигнал про нові "бульбашки" - прискорення темпів інфляції - навряд чи дасть про себе знати в найближчому майбутньому.

Економісти вважають, що проблеми на ринках зайнятості та нерухомості ще довгий час будуть стримувати зростання доходів населення і цін.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!