Світові фондові ринки налаштовані оптимістично

Понеділок, 14 грудня 2009, 09:50

Європейські фондові індекси виросли в п'ятницю другий день поспіль - на 0,1-0,8% на позитивній статистиці з Китаю й США.

Про це повідомляє агентство Bloomberg.

Зведений індекс регіону Dow Jones Stoxx 600 за підсумками торгів збільшився на 0,5%, за тиждень індикатор втратив 1,5%.

З березневого мінімуму Stoxx 600 підскочив на 55%, у результаті відношення вартості акцій компаній з індексу до їх прибутків досягло 55 разів - близького до максимального з червня 2003 року рівня.

Реклама:

Чотирнадцять з вісімнадцяти основних фондових індексів країн Західної Європи виросли у п'ятницю.

"Ралі, яке почалося в березні і триває досі, продовжиться і в 2010 році", - вважає голова відділу досліджень і стратегії Bank Julius Baer&Co. Крістіан Гаттікер. Проблеми в Іспанії, Греції і Дубаї, за його словами, "всього лише ще один крок у розв'язанні фінансової кризи".

Темпи зростання промисловості в КНР прискорилися в листопаді до максимального з червня 2007 року рівня і перевищили очікування економістів, свідчать оприлюднені у п'ятницю дані Національного статистичного бюро.

Промвиробництво виросло у листопаді на 19,2% в порівнянні з аналогічним періодом попереднього року, аналітики в середньому прогнозували підвищення на 18,2%.

Роздрібні продажі в США в листопаді зросли на 1,3%, перевершивши середній прогноз аналітиків більш ніж удвічі.

Крім того, індекс довіри американських споживачів, що розраховується економістами Мічиганського університету, у грудні підвищився вперше за три місяці і досяг 73,4 пункту в порівнянні з 67,4 пункту місяцем раніше.

Крім цього, лідери країн Євросоюзу заявили, що мають намір зберегти урядові стимулюючі заходи до "повного відновлення" економіки. Як йдеться в попередньому ув'язненні саміту глав урядів 27 країн Євросоюзу, що відбувся в Брюсселі, "прогнози показують слабкий економічний підйом у 2010 році, за яким в 2011 році піде потужне зростання".

Американські фондові індекси виросли в п'ятницю на сильних даних щодо роздрібних продажів і споживчої довіри в США.

Індекс Dow Jones Industrial Average виріс до закриття ринку в п'ятницю на 65,67 пункту (0,63%) - до 10471,5.

Standard & Poor's 500 піднявся на 4,06 пункту (0,37%), склавши 1106,41.

Значення індексу Nasdaq Composite зменшилося на 0,55 пункту (+0,03%) - до 2190,31.

Більшість фондових індексів в Азії відіграли ранкове падіння і повернулися до зростання завдяки новинам про те, що влада емірату Абу-Дабі надала сусідньому емірату Дубай 10 млрд. доларів на погашення боргових зобов'язань держфонду Dubai World.

Падіння, проте, триває на фондових майданчиках Японії, оскільки, як показало опитування Центробанку країни, японські компанії не очікують швидкого зростання довіри та інвестицій.

Зведений фондовий індекс MSCI Asia Pacific виріс на 0,4% у порівнянні з рівнем на закриття бірж у п'ятницю. На початку торгів показник опустився на 0,6%.

Японський індекс Nikkei 225 втратив 0,02%. Гонконгський Hang Seng піднявся на 0,1%, китайський Shanghai Composite - на 1,7%, австралійський S&P/ASX 200 - на 0,4%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: