"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Банкірам потрібні єдині ліміти щодо кредитування - експерт

Субота, 12 грудня 2009, 19:52

Банківське співтовариство разом із регулятором повинно виробити єдині ліміти на кредитування.

Таке переконання висловив голова правління Укрсоцбанку Борис Тимонькін в інтерв'ю тижневику "Дзеркало тижня".

Банкір пояснив, що, перш за все, ідеться про розмір першого внеску по кредиту на квартиру або машину, який на його думку, повинен складати не менше 30%.

"Я цілком переконаний, що святе банківське правило: 30% платить позичальник і 70% - банк, незаперечне, його в жодному разі не можна було порушувати ні для квартир, ні для машин. У Франції така вимога запроваджена спеціальним законом, там таких правил банкіри звикли точно дотримуватися ще й історично. І ви щось чули про кризу іпотеки у Франції? Не чули. Тому відсутність у нас подібних обмежувачів - це очевидне недопрацювання", - відзначив Тимонькін.

Реклама:

При цьому він підкреслив, що для того, щоб не повторилася ситуація з постійним зниженням банками першого внеску по кредиту, викликана боротьбою за клієнтів, регулятор повинен ввести чіткі і жорсткі вимоги, при яких позичальник вносить, наприклад, не менше 30% вартості покупки.

"На зростаючому ринку з жорсткою конкуренцією банкіри знову один одного добиватимуть. Пригадайте, як було з машинами. Спочатку кредит на 50%, потім 60, 70, 90 і зрештою з'явилися кредити без першого внеску. Заплатив страховку - сідай і їдь. Регулятор має сказати: не менш як 30%. Стосовно машин - 50. А якщо більше - банк має сформувати стовідсотковий резерв на весь кредит. Буде кредитувати? Не буде", - пояснив Тимонькін.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!