В Україні немає альтернативи двовалютній системі - експерт

Субота, 12 грудня 2009, 12:44

Двовалютна ситема в Україні склалася історично і в найближчому майбутньому альтернативи для такої системи немає.

Про це заявив голова правління Укрсоцбанку Борис Тимонькін в інтерв'ю тижневику  "Дзеркало тижня".

"Я досі не бачу та й у недалекому майбутньому, мабуть, ніхто мені не покаже альтернативи двовалютній системі. У нас вона склалася історично: долар майже вільно ходить разом із гривнею", - зазначив банкір.

"Поступово звикнемо й до євро, але, грубо кажучи, в обігу одна валюта тверда, інша - українська гривня. Причому співвідношення між ними - приблизно навпіл. Що в готівці, що в банківській системі - як в активах, так і в пасивах", - додав він.

Реклама:

Крім того, Тимонькін відзначив, що іншого довгого ресурсу, окрім отримуваного через запозичення з-за кордону, найближчим часом у банків не буде.

"У бівалютній системі треба шукати компроміси. Поки що запровадили обмеження, заборонили кредитувати у валюті фізосіб. Проте на найближчі 10-20 років я не бачу іншого довгого ресурсу, крім одержуваного через запозичення з-за кордону. Я не бачу, що може статися в країні, щоб з'явилося серйозне джерело об'ємного і довгого стабільного ресурсу", - відзначив банкір.

"Плюс ми маємо розуміти, що в країні ще й багато валюти, яка належить нашим співвітчизникам, - у кеші, у банках, в офшорах. Значна частина активів резидентів України перебуває в доларах і євро. Це - реальний фінансовий актив, то чому б і не користуватися?", - підкреслив він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!