У Ющенка розкритикували уряд за обіцянки МВФ

П'ятниця, 11 грудня 2009, 16:58

Заява віце-прем'єр-міністра Григорія Немирі щодо поставлення президента України поза переговорним процесом з МВФ є відвертою неправдою.

Про це ідеться у заяві Головної служби соціально-економічного розвитку Секретаріату президента, повідомляє прес-служба глави держави.

"Міжнародний валютний фонд завжди фактично наполягав на тому, щоб переговорний процес відбувався за безпосередньої участі президента України. Незавершеність же останнього перегляду відбулася саме через неузгодженість позиції української сторони, про що неодноразово заявляли представники МВФ", - наголошується у заяві.

У Секретаріаті зазначають, що ключовий момент цієї неузгодженості "є загальновідомим - адже президент наполягає на повному виконанні зобов'язань, взятих на себе Україною".

Реклама:

"Його позиція ґрунтується на тому, що виконання цих зобов'язань потрібно в першу чергу не МВФ, а Україні для того, щоб не тільки мати можливість розрахуватися по залученим коштам, але й не допускати дисбалансів у державних фінансах, газовій сфері та банківському секторі у майбутньому", - наголошується у заяві.

Натомість, зазначають у Секретаріаті, позиція уряду полягає у тому, щоб наобіцяти будь-чого аби отримати гроші.

Саме таким чином і було отримано останній транш: жодна економічна реформа у вищезгаданих сферах, яка мала бути здійснена ще до отримання грошей, не проведена й сьогодні.

"Знаючи про таку позицію президента, уряд навіть не наважився показати йому свої чергові обіцянки МВФ. Але сьогодні вже навіть менеджмент МВФ, який завжди лояльно ставився до такого відношення України до своїх зобов'язань, відправив урядову делегацію без результату. Спроба отримати черговий транш не зробивши ані кроку для того, щоб виконати хоча б частину попередніх зобов'язань, навіть без подання нового проекту бюджету до парламенту; обіцянка вирішити всі проблемні питання всупереч законам і Конституції через відповідні постанови уряду - все це призвело до того, що терпець менеджменту увірвався і урядову делегацію відправили додому", - наголошується у повідомленні.

Як повідомлялося, Кабінет міністрів у своєму листі від 7 грудня просить Міжнародний валютний фонд пом`якшити деякі вимоги Фонду при продовженні співпраці у рамках виділення коштів кредиту stand-by, оскільки виконання програми співпраці проходило на фоні "дуже складних" політичних умов у країні.

Під листом стоять підписи прем`єр-міністра, голови Нацбанку і в.о. міністра фінансів, але немає підпису президента.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!