Уряд написав МВФ про "непередбачені виклики"

П'ятниця, 11 грудня 2009, 15:59

Кабінет міністрів просить Міжнародний валютний фонд пом`якшити деякі вимоги Фонду при продовженні співпраці у рамках виділення коштів кредиту stand-by, оскільки виконання програми співпраці проходило на фоні "дуже складних" політичних умов у країні.

Про це йдеться у Листі про наміри, переданому українською стороною в МВФ 7 грудня, під яким стоять підписи прем`єр-міністра, голови Нацбанку і в.о. міністра фінансів України, повідомляє агентство "УНІАН".

Зокрема, прохання стосується невиконаних Україною зобов`язань, зокрема, щодо підвищення ціни на газ і ситуації з обмінним курсом валюти.

"Ми зіткнулися зі складнощами, які зумовили неможливість виконання на даному етапі деяких з наших зобов`язань. Непередбачені виклики у сфері законодавства, а також постанови судів стали на шляху наших зусиль підвищити ціни на газ для населення і підприємств ТКЕ з дат, про які йшла мова спочатку, отже, виконання декількох структурних маяків було неповним", - йдеться у документі.

Реклама:

Також, зазначається у листі, довелося застосувати практику авансових виплат відшкодування ПДВ НАК "Нафтогаз України". "Це було життєво необхідно для Компанії для того, щоб вона змогла забезпечити необхідне фінансування для розрахунків за імпортований у серпні газ", - йдеться у листі.

Оскільки такий крок привів до зростання показника фіскального дефіциту для загального сектору державного управління приблизно на 0,2%, наголошується в документі, будуть вжиті компенсуючі заходи для того, щоб "забезпечити виконання фіскальних цільових показників станом на кінець року".

Крім того, відхилення офіційного обмінного курсу від курсу міжбанку останнім часом перевищували 2%, що також є недотриманням діючого критерію ефективності щодо невпровадження практики паралельних обмінних курсів.

"Зараз ми відновили відповідність нашого офіційного обмінного курсу з ринковим обмінним курсом, і зобов`язуємося не допускати в подальшому коливань, які перевищуватимуть узгоджений 2-процентний інтервал. Як підтверджує реальність, можна зробити висновок, що ринковий курс досяг оптимальної стабілізації в межах 8 гривень за долар", - зазначається у листі до МВФ.

Як повідомлялося, 10 грудня віце-прем`єр-міністр Григорій Немиря заявив, що Міжнародний валютний фонд може ухвалити рішення про виділення Україні четвертого траншу кредиту ще у 2009 році, і для цього підпис президента Віктора Ющенка під листом про продовження співпраці не знадобиться - буде достатньо трьох підписів: виконуючого обов`язки міністра фінансів, прем`єр-міністра і голови Нацбанку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!