Уряд заборонив держзакупівлі у посередників

П'ятниця, 11 грудня 2009, 13:49

Уряд заборонив здійснення закупівель за державні кошти у посередників.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби Міністерства економіки, передає агентство "Інтерфакс-Україна".

Відповідно до прес-релізу Мінекономіки, відповідне рішення закріплене постановою Кабінету міністрів.

"Зазначеною постановою передбачається, зокрема: заборонити можливість здійснення закупівлі в офіційних представників (дилерів, агентів, дистриб'юторів тощо); дати визначення поняттю змови учасників процедури закупівлі під час здійснення держзакупівель", - вказується в прес-релізі.

Реклама:

Крім того, відповідно до повідомлення, постановою встановлюється можливість здійснення закупівлі товарів, робіт і послуг за значно спрощеною процедурою та за процедурою редукціону, а також передбачається впровадження електронного реєстру держзакупівель.

"Основною метою постанови є удосконалення системи держзакупівель в частині запобігання корупційних проявів у сфері держзакупівель, а також посилення контролю за здійсненням держзакупівель замовниками", - відзначається в прес-релізі.

Відповідно до постанови, текст якого розміщений на веб-сайті Кабінету міністрів, міністерствам та іншим центральним органам влади доручено в місячний термін оприлюднити на своїх веб-сайтах реєстр держзакупівель за останні п'ять років.

При цьому, постановою закріплюється поняття змови, як домовленості між двома або декількома учасниками процедури закупівлі, спрямованої на встановлення цінової пропозиції на штучних або неконкурентних засадах.

"Закупівля товарів, робіт і послуг здійснюється у вітчизняних виробників, а у випадку, якщо товари, роботи і послуги не виробляються (не виконуються, не надаються) на території України, - у виробників товарів, виконавців робіт та надавачів послуг - нерезидентів", - йдеться в постанові про заборону на закупівлю товарів у посередників.

У прес-релізі Мінекономіки нагадується, що минулого року законодавство, яке регулює сферу держзакупівель, зазнало істотних змін, головним з яких стала втрата сили закону "Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти".

Мінекономіки відзначає, що цей закон створив системну кризу в сфері держзакупівель у 2006-2008 роках.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: