Пенсійні рахунки переведуть в онлайн-режим

П'ятниця, 11 грудня 2009, 08:15

З початку 2010 року учасники недержавних пенсійних фондів (НПФ) зможуть в щоденному режимі відстежувати, як змінюється обсяг коштів на їх пенсійних рахунках

Такі зміни в роботі ринку НПФ відбудуться з введенням єдиної системи обліку одиниці пенсійних внесків (ОПВ), що передбачено розпорядженням Держфінпослуг, пише видання "Дело".

До нововведення учасники більшості НПФ дізнавалися про прибутковість своїх фондів тільки в кінці року, отримуючи письмове повідомлення про результат діяльності фонду від адміністратора НПФ.

"Але як ведеться в такому випадку система обліку прибутковості пенсійних внесків і чому одні учасники НПФ отримують менше грошей, а інші більше - ніхто не може пояснити людям", - розповідає колишній заступник голови ради Української асоціації адміністраторів НПФ Володимир Ульянов.

Реклама:

За його словами, введення єдиної системи обліку ОПВ зробить роботу фондів більш прозорими, а значить, підвищить довіру людей до недержавної пенсійної системи.

Голова ради Української асоціації адміністраторів НПФ Андрій Бахмач вважає, що така прозорість допоможе очистити ринок НПФ від "неробочих" і кептивних фондів, а таких на ринку, за його словами, близько половини.

"Ця система обліку готувалася з 2004 року. Але її впровадження відтягували ті учасники ринку НПФ, які не зацікавлені в щоденному прозорому обліку прибутковості пенсійних рахунків", - говорить він.

У той же час, на думку голови ради Національної асоціації пенсійних фондів та адміністраторів НПФ Андрія Рибальченка, введення єдиної системи обліку ЄПВ з початку 2010 року може зупинити роботу не тільки окремих фондів, але і всього ринку.

"Справа в тому, що положення про введення нової системи обліку вартості чистих активів ОПВ є, а от самого порядку щоденного розрахунку ОПВ немає. Такий порядок розробляється ДКЦПФР і навряд чи буде готовий до 1 січня", - стверджує він.

Одиниця пенсійних внесків - це показник, який дозволяє в будь-який момент визначити реальну прибутковість НПФ і суму належних учаснику НПФ пенсійних коштів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: