Інструкція НБУ спотворює логіку розрахунку високоліквідних активів - думка

Вівторок, 1 грудня 2009, 17:54 -

Експерти Асоціації "Український кредитно-банківський союз" (УКБС) вважають що у зв'язку з прийняттям змін до інструкції "Про порядок діяльності банківських установ в Україні", затверджених постановою НБУ, у фінансових установ виникла низка проблемних питань.

Про це ідеться у повідомленні прес-служби УКБС.

На думку експертів Асоціації, документ змінює порядок розрахунку нормативу ліквідності Н4 шляхом виключення міжбанківських кредитів овернайт зі складу високоліквідних активів.

Такі дії експерти УКБС вважають недоцільними, оскільки норматив Н4 встановлює мінімально необхідний обсяг високоліквідних активів для забезпечення виконання поточних зобов'язань упродовж одного дня.

Реклама:

"Враховуючи той факт, що кредити овренайт надаються на один день з терміном погашення наступного робочого дня, новий алгоритм розрахунку нормативу Н4 зменшить доходність банку", - зазначають в УКБС.

Крім того, на думку експертів Асоціації, новий алгоритм розрахунку нормативу Н4 буде побічно покращувать стан ліквідності тих банків, які залучають міжбанківські депозити овернайт, порівняно з банками, які розміщують вільні кошти у вигляді міжбанківських кредитів овернайт.

"Тобто, в даному випадку, банки-позичальники будуть мати більш високу здатність забезпечити своєчасне виконання своїх грошових зобов'язань, ніж банки-кредитори", - відзначаєьбся у повідомленні.

Відтак, для врегулювання питання з метою недопущення спотворення логіки та економічної суті розрахунку високоліквідних активів, закладеної в норматив миттєвої ліквідності, УКБС пропонує внести зміни до порядку розрахунку нормативу миттєвої ліквідності (Н4).

Зокрема, включити до розрахунку високоліквідних активів активне сальдо розміщених і залучених коштів за кредитами (депозитами) овернайт, а до розрахунку поточних зобов'язань - пасивне сальдо.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: