Держзакупівелі ліків контролюють дві фінансові групи - Ющенко

Вівторок, 1 грудня 2009, 16:37 -

Президент Віктор Ющенко у листі прем'єр-міністру Юлії Тимошенко, висловив стурбованість ситуацією, що склалася у сфері закупівлі лікарських засобів і виробів медичного призначення за кошти державного бюджету.

Про це ідеться у повідомленні прес-служби глави держави.

"Недоліки чинної нормативно-правової бази створюють передумови для неефективного використання бюджетних коштів, які витратять на зазначені цілі", - констатує Ющенко.

За його оцінкою, основними проблемами є зловживання при виборі переможців тендерів, нераціональне визначення номенклатури і обсягів закупівлі лікарських засобів, у результаті чого потреби регіонів задовольняються несвоєчасно і нерівномірно.

Реклама:

Залежно від регіону існує дефіцит одних препаратів і надлишок інших, наголошує він.

Крім того, зазначає глава держави, ринок державних закупівель лікарських засобів фактично монополізований.

Посилаючись на інформацію Служби безпеки України, він вказує на те, що майже 90% держзакупівель за програмами "Онкологія", "Туберкульоз", "СНІД", "Розсіяний склероз" контролюють дві фінансові групи.

Таким чином, президент просить прем'єра вжити необхідних заходів для удосконалення системи держзакупівель лікарських засобів і виробів медичного призначення, зокрема, шляхом внесення змін до нормативно-правові акти уряду і зацікавлених органів виконавчої влади, а також створення конкурентного середовища та захисту конкуренції в цій сфері.

Про результати глава уряду має інформувати особисто.

Президент також звернувся з листом до першого заступника голови Антимонопольного комітету Олександра Мельниченка, де вказує на недоліки чинної нормативно-правової бази, що створюють передумови до неефективного використання бюджетних коштів.

"Основною проблемою є зловживання під час вибору переможців тендерів, внаслідок чого ринок державних закупівель лікарських засобів фактично монополізований", - йдеться в листі, в якому глава держави також наводить інформацію СБУ щодо ситуації у сфері державних закупівель лікарських засобів.

Президент просить АМКУ вжити необхідних заходів відповідно до компетенції для забезпечення дієвого контролю за дотриманням законодавства про захист економічної конкуренції під час здійснення закупівель лікарських засобів і виробів медичного призначення за кошти державного бюджету України.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: