Мінвуглепром заощаджує на безпеці шахтарів?

Вівторок, 1 грудня 2009, 13:32

Мінвуглепром неефективно використовує кошти на охорону праці та підвищення техніки безпеки на вугледобувних та шахтобудівних підприємствах.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби Рахункової палати.

Протягом 2007-2008 років та І півріччя 2009 року з держбюджету на охорону праці та підвищення техніки безпеки на вугледобувних та шахтобудівних підприємствах, у тому числі дегазацію вугільних пластів, було виділено 316,4 млн. грн., зазначає відомство.  

"Проте уряд досі не підготував цілісного документу програмного характеру, направленого на вирішення цих проблем галузі... При цьому забезпечення шахтарів засобами колективного захисту погіршилось, а рівень аварійності, травматизму й профзахворюваності не зменшився", - говориться в повідомленні.

Реклама:

Як зазначили аудитори, Мінвуглепром проігнорував розпорядження уряду та власні розпорядчі документи, внаслідок чого запланована до впровадження сучасна система комплексної безпеки  у 50 користувачів, у тому числі на 25 шахтах першочергового оснащення, не створена.

В заяві Рахункової палати наголошується, що лише 60 відсотків шахтарів забезпечені протипиловими респіраторами, а 66 відсотків купували шахтарські костюми за власні гроші без отримання передбаченої законом компенсації.

"В Україні гине три шахтаря на кожен мільйон тонн видобутого вугілля. За останні два з половиною роки травмовано майже 13 тис. гірників, у тому числі з смертельними наслідками - 314", - наголошується в повідомленні.

Аудитом встановлено, що Мінвуглепром незадовільно здійснює контроль за станом охорони праці та промислової безпеки.

"Як наслідок, гроші витрачаються безсистемно. Шість підприємств, на яких проводилися контрольні заходи, витратили загалом 4,7 млн. грн. неефективно, а 52,7 млн. грн. - з порушеннями законодавства", - йдеться в повідомленні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: