"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

ДКЦПФР почистила ринок від "сміття"

Вівторок, 1 грудня 2009, 08:45

Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку (ДКЦПФР) минулого місяця вилучила з обігу акції 41 підприємства з ознаками фіктивності на суму більше 5 мільярдів гривень.

Про це повідомляється на сайті відомства.

Із зазначеної суми зупинено обіг акцій на 1,04 млрд. гривень і скасовано реєстрацію цінних паперів на 4,604 млрд. гривень, йдеться в повідомленні.

В заяві говориться, що створення фіктивних підприємств, через цінні папери яких відмиваються кошти і підприємці уникають сплати податків, в Україні не втрачає популярності.

Реклама:

Комісія розробила механізми виявлення псевдопідприємств через характерні ознаки, як то: статутні фонди, грошова частка яких менша за дві третини капіталу у цілому або адреси реєстрації кількох емітентів збігаються.

Крім того, показовою ознакою є те, що іноді засновниками "фантомів" є люди із малозабезпечених верств населення (студенти чи пенсіонери), зазначають в комісії. 

"Зараз комісія працює над вдосконаленням нормативної бази з цієї проблематики. Зміни, які розробляються, суттєво зміцнять бар'єр для сумнівних емісій і, маю надію, унеможливлять обіг цінних паперів фіктивних підприємств", - наголосив голова ДКЦПФР Сергій Петрашко.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!