"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Україну очікують заборгованості по зарплатах?

Понеділок, 9 листопада 2009, 20:12

Відмова МВФ надавати Україні кредит була очікуваною.

Про це сказав директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин.

"Ненадання (кредиту МВФ -"ЕП"), скоріше, є очікуваним, ніж несподіваним. Протягом всього року Україна занадто м'яко виконувала або не виконувала свої зобов'язання. МВФ не особливо уважно за цим стежив. До осені накопичився цілий ряд серйозних питань, зокрема, незрозуміла позиція "Нафтогазу", проблема з тарифами, неврегульованість в банківській системі ", - відзначив він.

За його словами, тому було знайдено досить м'який спосіб відмовити - вибори, що наближаються, вважає експерт.

На думку Юрчишина, соціальні стандарти з 1 листопада по факту не можуть бути підвищені.

"Грошей немає, і по суті їх взяти ніде. Швидше за все, будуть зростати заборгованості з виплати зарплат. Перш за все, це торкнеться бюджетної сфери, але не тільки її. Входження в заборгованості відбудеться, і це викличе ланцюгову реакцію. У підсумку, заборгованості по Україні будуть істотними", - підкреслив він.

Найбільший системний ризик Юрчишин бачить в побудові урядом піраміди держборгу.

"Вже втрачено момент, коли можна було розгорнути процес фінансування Євро-2012, приватизація законсервована. По суті єдиним джерелом фінансування залишилося друкування грошей через випуск ОВДП", - зазначив економіст.

На думку експерта, створення піраміди створить враження тимчасової стабілізації. Однак це буде уявна стабілізація, тому що проблеми будуть відкладатися на 2010 рік, коли має бути погашення шести-і дев'ятимісячних ОВДП.

Проблеми, за його словами, будуть двох видів. Перша - де знайти гривню. Швидше за все, її доведеться залучати під високі відсотки. Друга - неминучий тиск на валютний курс, тому що отриманий за ОВДП прибуток будуть конвертувати в долари.

"Зараз, навпаки, буде затягування девальвації. Надлишкової пропозиції гривні не буде. Гроші будуть активно перерозподілятися, навіть якщо закордонні спекулянти вирішать завести в країну валюту", - припускає Юрчишин.

Експерт не вірить в обіцянку Кабміну зменшити прибутковість за ОВДП.

"Прецедент вже створений. З меншою прибутковістю навряд чи держоблігації будуть добровільно купувати", - вважає Юрчишин.

Він сумнівається, що внутрішній ринок настільки великий, що зможе виділити ще 30-50 млрд. грн., необхідні Кабміну.

"Тому дуже ймовірно, що банки будуть направляти рефінансування НБУ на ринок ОВДП", - припускає Юрчишин.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!