НБУ не відпускає МВФ

Понеділок, 9 листопада 2009, 15:27

Національний банк (НБУ) продовжує роботу над меморандумом про соціально-економічну політику в рамках взаємодії з Міжнародним валютним фондом (МВФ).

Про це повідомив директор департаменту зовнішньоекономічних зв'язків Національного банку (НБУ) Сергій Круглик, передає агентство "Інтерфакс-Україна".

"Нацбанк продовжує роботу над меморандумом - ми відпрацьовуємо свій блок питань", - сказав він.

Круглик нагадав, що Україна вже отримала значні ресурси від МВФ і взяла певні зобов'язання, які залишаються в силі.

МВФ восени 2008 року прийняв рішення про виділення Україні кредитів в рамках програми stand-by у розмірі близько 17 млрд. дол. За минулий час Україна вже отримала три транші на загальну суму майже 11 млрд. дол.

Виділення четвертого траншу в розмірі 3,8 млрд. дол. було заплановано на листопад за підсумками третього перегляду програми. Місія Фонду завершила роботу в Києві наприкінці жовтня, однак не зробила позитивної заяви про завершення перегляду.

"Місія очікує підтримки узгодженого пакету заходів економічної політики (меморандуму) ... з боку президента, прем'єр-міністра, міністра фінансів та голови Нацбанку з наданням запевнень щодо застосування права вето до прийнятого Верховною Радою закону про зростання зарплат і пенсій", - говорилося в заяві.

Регламент взаємодії України і МВФ передбачає спрямування владою країни до Фонду за підсумками чергового перегляду програми оновленої редакції меморандуму про соціально-економічну політику, який необхідно підписати голові Нацбанку, міністру фінансів, прем'єр-міністру і президенту України.

Після від'їзду місії президент України Віктор Ющенко не став застосовувати право вето і підписав закон про підвищення соціальних гарантій.

7 листопада директор-розпорядник МВФ Домінік Стросс-Кан заявив в інтерв'ю західним ЗМІ, що Фонд продовжить співпрацю з Україною лише після завершення президентських виборів, які заплановані на січень 2010 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!