У Ющенка дали піврічну гарантію на транзит газу

Понеділок, 9 листопада 2009, 13:20

Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" володіє достатніми ресурсами газу для забезпечення всіх внутрішніх споживачів і транзиту російського природного газу до Європи.

Про це заявив представник президента з питань міжнародної енергетичної безпеки Богдан Соколовський, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Україна повністю готова до того, щоб виконати всі свої зобов'язання з транзиту газу через свою територію в найближчі, щонайменше, півроку", - сказав він.

Представник президента назвав "інсинуаціями" заяви Росії про нібито існуючі загрози для Європи щодо порушення Україною транзитних зобов'язань, а також висловив занепокоєння, що такі заяви російського прем'єра Володимира Путіна були зроблені після його розмови з українським прем'єром Юлією Тимошенко.

Реклама:

Соколовський нагадав, що запаси газу в українських підземних сховищах становлять близько 27 млрд. кубометрів, чого цілком достатньо для виконання функцій постачання і транзиту.

"Маючи 27 млрд. кубометрів газу і відремонтовану газотранспортну систему, Україна абсолютно гарантовано забезпечить транзит російського газу, якщо він надійде в українську ГТС", - сказав він.

Представник президента уточнив, що з початку року "Нафтогаз України" придбав у "Газпрому" 19 млрд. кубометрів газу, тоді як підписаним 19 січня 2009 року контрактом була передбачена закупівля 31,667 млрд. кубометрів.

"Недобір становить понад 12 млрд. кубів газу", - констатував Соколовський. Він підкреслив, що вже в момент підписання контрактів було ясно, що Україна не здатна ні вибрати, ні спожити, ні заплатити за такі обсяги газу.

За його словами, через недобір існує загроза виставлення "Газпромом" штрафних санкцій на адресу "Нафтогазу України" на суму майже 8 млрд. доларів, тоді як усього з початку року НАК заплатив російській монополії 4,59 млрд. доларів.

"З них половину коштів довелося залучати через позики або інші схеми, тобто використовувати кошти, не зароблені компанією", - зазначив радник президента.

Він підкреслив, що відсутність реформ на газовому ринку і занижені ціни ведуть до того, що Україна незабаром може втратити "Нафтогаз" і ГТС.

Як повідомлялося, підписаний 19 січня 2009 газовий контракт передбачає придбання "Нафтогазом України" 40 млрд. кубометрів природного газу в 2009 році і штрафні санкції, якщо закупівлі складуть менше 80% зазначеного обсягу (тобто 32 млрд. кубометрів).

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!