Інвестори бояться повернення дорогої нафти

Понеділок, 9 листопада 2009, 11:54

Ціни на нафту за довгостроковими контрактами підскочили майже до 100 доларів за барель.

Це свідчить про побоювання інвесторів щодо повернення дорогої нафти після виходу з рецесії, пише газета Financial Times.

Ф'ючерси на грудень 2017 року (найтриваліший з контрактів на біржах на даний момент) на нафту WTI піднявся в п'ятницю в Нью-Йорку до 99,43 доларів за барель, на Brent - до 99,97 доларів за барель. За останній місяць ці контракти подорожчали на 10%.

"Вся форвардна крива нафти рухається вгору. Ми припускаємо, що приплив інвесторів на ринок підштовхує нагору ціни за довгостроковими контрактами", - стверджує нафтовий аналітик з Societe Generale Майкл Уіттнер.

Реклама:

Два роки тому ціни таких тривалих ф'ючерсів були майже на 20 доларів за барель нижче, ніж зараз, незважаючи на те, що спот-ціна нафти тоді була вищою, зазначає видання.

Разом з тим головний економіст Deutsche Bank у сфері ПЕК Адам Шемінскі закликає не приділяти надто великої уваги 8-річним ф'ючерсам.

"Як показали наукові дослідження, ф'ючерсні ринки не пророкують майбутнє", - відзначив він.

За словами трейдерів, кількість учасників на ринку довгострокових контрактів невелика, тому буквально декількох угод вистачає для різкого стрибка цін.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!