"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У Ющенка прогнозують: держбюджет недорахується 40 мільярдів

П'ятниця, 6 листопада 2009, 20:32

Загальний фонд державного бюджету за доходами доходів в 2009 році буде недовиконаний на 40 млрд. гривень, вважають експерти секретаріату президента.

Про це ідеться у повідомленні на веб-сайті глави держави.

"Можна прогнозувати мобілізацію до загального фонду держбюджету доходів в обсязі, що на 40 млрд грн буде меншою за визначену законом суми", - ідеться у повідомленні.

При цьому, зазначають у секретаріаті, уряд залишив за собою право вибору статей витрат на скорочення. Зокрема, відповідно до повідомлення, Кабінетом міністрів 17 липня 2009 року прийнято рішення, яким визначено пріоритетність фінансування витрат - це рішення уряду не оприлюднено.

Реклама:

"Ситуація ускладнюється і тим, що значна частина надходжень до бюджету забезпечено за рахунок коштів платників податків, які їм вчасно не повернені або стягнуті заздалегідь", - наголошується в повідомленні.

За даними секретаріату президента, за 10 місяців приріст суми простроченого відшкодування ПДВ склав 89,1%, у тому числі за жовтень - на 10,5%.

"Всього прострочені суми, які підлягають бюджетному відшкодуванню платникам, станом на 1 листопада 2009 року склали 5612,2 млн. гривень", - наголошується в повідомленні.

Щодо фінансової ситуації Пенсійного фонду, у секретаріаті наголошують, що виплата пенсій можлива виключно завдяки отриманню позик з держбюджету.

"З початку року на покриття дефіциту Фонд отримав з держбюджету позики в сумі 29,2 млрд. гривень, а погасив - 14,9 млрд. гривень. Станом на 1 листопада 2009 року його заборгованість за отриманими позиками становить 14,3 млрд. гривень", - наголошується в повідомленні.

У повідомленні також зазначається, що продовжує зростати сума заборгованості за страховими внесками до Пенсійного фонду.

За попередніми даними сума такої недоплати за січень-жовтень зросла на 54,7%, до 3,3 млрд. гривень.

"Одним з головних чинників такої ситуації є значна сума заборгованості із заробітної плати, яка з початку поточного року зросла більш ніж у 1,4 рази, склавши 1679 млн. гривень. Це більше 550 млн. гривень внесків до Пенсійного фонду", - резюмується в повідомленні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!