ЯЦЕНЮК ДОВІРИВСЯ "ФОРУМУ", А ТИМОШЕНКО - БРОКБІЗНЕСБАНКУ

П'ятниця, 6 листопада 2009, 09:10

Більшість кандидатів у президенти України вважають за краще тримати гроші в банках, підконтрольних своїм соратникам.

Стало відомо, яким банкам довірили свою офіційну передвиборну касу політики, пише видання "Дело".

Юлія Тимошенко планує відкрити рахунок свого виборчого фонду в Брокбізнесбанку. Основними власниками цієї фінустанови є брати Олександр та Сергій Буряки.

Соратники Тимошенко пояснюють вибір банку виключно прагматичними причинами.

Реклама:

"Банк вибирається на підставі досвіду роботи з виборчими фондами (на попередніх парламентських виборах в "Брокбізнесі" було відкрито рахунок виборчого фонду БЮТ)", - пояснює нардеп від БЮТ Руслан Лук'янчук.

Віктор Янукович відкрив рахунок свого виборчого фонду в Першому українському міжнародному банку (ПУМБ).

Як відомо, цей банк належить найбагатшому члену Партії регіонів Рінату Ахметову. Офіційно коментувати, чому був обраний саме ПУМБ, "регіонали" не захотіли.

Не забували кандидати в президенти і про держбанки. В Укрексімбанку свій рахунок відкрив діючий президент Віктор Ющенко.

Ощадбанку довірився лідер компартії Петро Симоненко.

А от Арсеній Яценюк відкрив рахунок фонду в банку "Форум".

Як відомо, 63% цієї фінустанови належить німецькому Commerzbank. Великим міноритарним акціонером "Форуму" є Леонід Юрушев (опосередковано контролює 26% акцій).

Крім Віктора Ющенка, Укрексімбанк вибрав і екс-міністр оборони Анатолій Гриценко.

Його конкурентка на виборах Інна Богословська довірила касу Родовід Банку.

На думку голови наглядової ради Ощадбанку Данила Волинця, популярність "Укрексімбанку" пояснюється близькістю його керівництва до політичного істеблішменту.

"Мабуть, у Віктора Капустіна (голови правління Укрексімбанку) як "довгожителя" на своєму посту більше прямих контактів з можновладцями", - говорить Данило Волинець.

Кандидат у президенти Сергій Тігіпко вирішив відкрити рахунок свого виборчого фонду в "рідній" для себе фінустанові "Бізнес Стандарті".

Цей банк з 2004 року входить до групи "ТАС" (підконтрольна Сергію Тігіпко). І хоча в липні 2009 року екс-голова НБУ оголосив про продаж банку "Бізнес Стандарт" західному інвестфонду, інформацію про завершення цієї угоди досі не було оприлюднено.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: