"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Складено список найбільш "ризикованих" світових фінустанов

Понеділок, 30 листопада 2009, 11:55

Регулятори підготували список світових фінансових установ, які підпадають під транснаціональний нагляд, оскільки вони є системоутворюючими і можуть створювати системні ризики.

Перелік був підготовлений з ініціативи та під керівництвом Ради з фінансової стабільності, пише Financial Times з посиланням на свої джерела.

До списку, який ще не оприлюднений офіційно, увійшли 30 фінансових груп: 6 страхових компаній і 24 банки з Великої Британії та інших країн Європи, Японії та Північної Америки.

Страхові компанії включають французьку Axa, нідерландську Aegon, німецьку Allianz, британську Aviva, швейцарські Zurich Financial і Swiss Re.

Реклама:

За словами експертів, страховики можуть створювати системні ризики для фінансового сектора за рахунок роздутих кредитних підрозділів (як у Aviva) або складних програм фінансового інжинірингу (Swiss Re).

Також у списку опинилося також багато великих транснаціональних банків: 5 американських (Goldman Sachs, JPMorgan Chase, Morgan Stanley, Bank of America Merrill Lynch і Citigroup), канадський Royal Bank of Canada, 4 британські (HSBC, Barclays, Royal Bank of Scotland і Standard Chartered), 2 швейцарські (UBS і Credit Suisse), 2 французькі (Societe Generale і BNP Paribas), 2 іспанські (Santander і BBVA), 4 японські (Mizuho, Sumitomo Mitsui, Nomura, Mitsubishi UFJ), 2 італійські (UniCredit і Banca Intesa), німецький Deutsche Bank і нідерландська банківсько-страхова група ING.

Як відомо, влітку Рада з фінансової стабільності оголосила про намір створити транснаціональні групи регуляторів, які займуться вивченням діяльності системоутворюючих корпорацій і будуть їх контролювати.

У ці групи увійдуть представники основних країн, в яких працюють такі банки або страхові компанії, і, таким чином, регуляторам буде легше скоординувати всі необхідні дії.

Крім цього в найближчі 6-9 місяців фінкомпаніям належить також скласти спеціальні плани дій на випадок їх банкрутства, які вже охрестили "прижиттєвими заповітами". Наприклад, у Великобританії в останні тижні вже йдуть пробні випробування такої системи.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: