Ющенко хоче порахувати недобросовісних позичальників

Вівторок, 3 листопада 2009, 20:53 -

Президент Віктор Ющенко наголошує на необхідності створення повноцінного реєстру недобросовісних позичальників з метою скорочення ризиків інших банків під час обслуговування кредитної заборгованості таких позичальників.

Про це ішлося під час зустрічі президента з керівництвом Національного банку, правоохоронних та судових органів, тимчасовими адміністраторами Укрпромбанку і банку "Надра", повідомляє прес-служба глави держави.

Ющенко наголосив, що резерви по кредитам таких недобросовісних позичальників в інших банках повинні формуватися в розмірі 100% суми кредиту.

Також глава держави дав доручення вжити додаткових заходів для того, щоб унеможливити участь недобросовісних позичальників у закупівлі товарів, робіт і послуг за державні кошти.

Реклама:

Крім того, президент дав доручення Генеральній прокуратурі підвищити активність робочої групи щодо вироблення заходів, спрямованих на забезпечення захисту прав та інтересів вкладників банків.

Наразі на виконання указу президента "Про заходи щодо забезпечення відновлення стабільності у банківській системі" від 8 жовтня 2009 року, Генеральний прокурор доручив прокурорам областей взяти на особистий контроль розгляд звернень адміністрації банків "Надра" та Укрпромбанку, забезпечивши всебічність реагування на факти порушень, викладених у них.

Також прокурорам направлено перелік недобросовісних позичальників названих банків, по яким сьогодні проводяться перевірки.

За інформацією Генеральної прокуратури, яка була представлена під час зустрічі, органами прокуратури порушено понад тисячу кримінальних справ у банківській сфері.

Також прокуратурою було скасовано 236 незаконних постанов щодо відмов у відкритті кримінальної справи. Уже розслідувано і направлено до суду 685 кримінальних справ цієї категорії.

Також на усунення порушень у банківській системі прокурорами внесено більше 300 документів реагування, за розглядом яких 133 посадові особи притягнуто до відповідальності, відшкодовано 31,3 млн. гривень.

Правоохоронним та судовим органам, Державній прикордонній службі президент доручив посилити координацію роботи з проблемними позичальниками. Насамперед, йдеться про тимчасове обмеження недобросовісних позичальників у праві виїзду за кордон та забезпечення необхідного правового обґрунтування цих дій.

Було також погоджено, що при відкритті виконавчого провадження щодо позичальника проблемного системного банку державний виконавець буде в обов'язковому порядку звертатися до суду щодо заборони виїзду за кордон такого позичальника.

Водночас президент доручив інформувати позичальників про наявні підстави щодо обмеження їх виїзду за кордон з метою надати таким позичальникам можливість вирішити їх проблемні питання, а не інформувати їх про таке рішення при перетині кордону.

Глава держави також дав доручення розробити проект змін до законодавства з метою посилити правові можливості для притягнення до відповідальності недобросовісних клієнтів банків.

Ці зміни, зокрема, мають передбачати запровадження обмежень для позичальників щодо розпорядження власним майном чи коштами у разі злісного ухилення від виконання зобов'язань перед банком, оскільки саме від дій таких клієнтів страждає пересічний громадянин, який довірив свої заощадження банківській системі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: