Думка експерта: Епідемія грипу може знизити ВВП на 1%

Вівторок, 3 листопада 2009, 18:07

Подальше поширення епідемії грипу упродовж двох-трьох тижнів може спричинити падіння валового внутрішнього продукту України на 1%.

Таку думку у коментарі "Економічній правді" висловив старший аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь.

"Це песимістичний сценарій", - зауважив він.

Якщо ж поширення недуги вдасться локалізувати найближчими днями, економіка не зазнає помітних втрат, переконаний аналітик.

Реклама:

"Приклади пандемій, які відбулися у 20 столітті, показують, що навіть найбільші з них не призводили до падіння валового внутрішнього продукту. У структурі ВВП послуги, які критично залежать від кількості вкладених людино-годин, займають незначне місце. Отже, цей сегмент суттєво не вплине на загальний показник", - сказав Жолудь.

Якщо ж епідемія грипу буде набагато суворішою, ніж сьогодні, і охопить третину населення України, причому ці люди не вийдуть на роботу, можуть виникнути серйозніші проблеми, вважає експерт.

У першу чергу, негаразди стосуватимуться громадського транспорту - сектор зіткнеться з браком водіїв. Також можуть виникнути проблеми на вузькоспеціалізованих підприємствах, де важко підібрати заміну персоналу.

"Сподіваюся, цього не станеться", - резюмував економіст.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: