Міттал не хоче ділитися з Жеваго

Вівторок, 3 листопада 2009, 13:28

Основний власник болгарського меткомбінату Kremikovtzi Лакшмі Міттал Прамод відмовився ділити підприємство з Костянтином Жеваго.

Зокрема власники відхилили план відновлення підприємства, пише видання "Дело".

За цим планом передбачалося погасити борг у 350 млн. євро перед кредиторами за євробондами акціями підприємства.

Основним акціонером болгарського комбінату є Прамод Міттал - молодший брат власника найбільшої у світі сталеливарної компанії Arcelor Mittal Лакшмі Міттала. Йому належить близько 71% акцій підприємства. 25% - у власності держави, решта у приватних інвесторів.

У разі якщо кредитори отримають доступ до активів підприємства, Прамод Міттал практично позбудеться свого активу. Цим і пояснюється небажання індійського бізнесмена погоджуватися на списання боргів в обмін на акції підприємства.

Легітимність прийнятого рішення ставиться кредиторами під сумнів. На сьогоднішній день комбінат фактично є банкрутом - його загальний борг інвесторам перевищує 800 млн. євро, тоді як власний капітал - 610 млн. євро.

Реклама:

Майно підприємства знаходиться під заставою. Відповідно, нинішні акціонери вже не мають права їм розпоряджатися, і їх правомочність в питаннях подальшого розвитку комбінату є сумнівною.

У баченні майбутнього болгарського металургійного підприємства інтереси Міттала-молодшого стикаються з інтересами Костянтина Жеваго.

Одними з найбільших власників євробондів підприємства є близькі до бізнесмена структури. На їх частку припадає близько третини загальної суми боргу за євробондами - приблизно 115 млн. євро.

Український мільярдер зацікавлений у збереженні Kremikovtzi як металургійного підприємства.

Його основним активом є гірничорудна компанія Ferrexpo, яка контролює Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат, що виробляє залізорудний окатиші. Ця сировина використовується у металургійному виробництві, якого Жеваго поки що немає в своєму розпорядженні.

Із входженням на Kremikovtzi він отримає комбінат з повним металургійним циклом виробництва - від виплавки чавуну та випуску коксу до виготовлення сталевого листа. Свого часу український бізнесмен вже виявляв інтерес до покупки Kremikovtzi. Однак так і не зміг домовитися про ціну з акціонерами комбінату.

Остаточна доля комбінату, на думку експертів, залежить від рішення болгарського уряду. Із свого боку держава чекає рішення від власників євробондів підприємства.

Збори кредиторів мало відбутися у жовтні, проте з невідомих причин так і не відбулися. Для ухвалення рішення у власників облігацій залишилося часу всього до 9 листопада. У разі якщо кредитори погодяться проводити оздоровлення підприємства, держава їх підтримає.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!