Фірташ викликає до суду колишніх партнерів

Вівторок, 3 листопада 2009, 08:40

Компанія Rosukrenergo вимагає від колишнього контрагента - компанії Emfesz більше 500 млн. дол.

22 жовтня був поданий позов до до арбітражного суду торгової палати Стокгольма, пише видання "Ведомости".

Як випливає з позову, сума претензій включає борг угорського трейдера за газ, отриманий від RUE з вересня 2008 року до квітня 2009 року, відсотки за цим боргом, а також відсотки за користування товарним кредитом за газ, поставлений з 2005 до 2007 року.

На думку позивача, Emfesz порушив контракт з RUE про постачання газу до Угорщини з 2005 до 2015 року, тому що "не сплатив усі належні суми за постачання за контрактом і не підписав акти здачі-приймання газу, поставленого RUE".

Реклама:

"Такий позов існує", - підтвердив представник RUE Андрій Кнутов, відмовившись від подальших коментарів.

Не стали коментувати позов і представники RUE в суді - адвокат шведської компанії Setterwalls Йорген Алмело і представник суду Христина Францен-Папазов.

До січня цього року схема взаємин RUE і Emfesz виглядала так: "Газпром" поставляв газ RUE, а та - Україні та угорському трейдеру, які продавали газ у Польщі та Угорщині. Причому всі ці роки "Газпром" через RUE фактично кредитував своїм газом Emfesz, отримуючи оплату через рік.

Після газової війни Москви і Києва в січні цього року "Газпром" підписав прямий контракт з Україною і перестав постачати газ RUE.
Але до кінця квітня, як раніше зізнавався гендиректор Emfesz Іштван Гоці, його компанія "отримала близько 350 млн. куб м не оформленого газу".

26 квітня поставки на адресу Emfesz було призупинено. А 29 квітня Гоці, скориставшись виданою йому кілька років тому довіреністю, продав трейдера за 1 долар швейцарській фірмі Rosgas.

На той момент Emfesz був винен RUE 365 млн. дол. Структури колишнього власника трейдера - Фірташа оскаржують продаж активу, але поки що безуспішно.

Відповідні заперечення за позовом RUE, Emfesz має сформулювати до 6 листопада, вирішив стокгольмський арбітраж.

"Це стандартний крок, який дає нам з RUE можливість домовлятися, - вважає Гоці. - Буде ще час і можливість врегулювати наші розбіжності з RUE.

Підприємець з оточення Фірташа вважає, що Гоці підштовхнув RUE до рішення подати позов до Emfesz.
У середині жовтня угорський трейдер виставив RUE претензії на 1,785 млрд. дол., включаючи упущену вигоду від недопоставки газу і вимогу зробити депозит для відшкодування збитку до 31 грудня 2015 року, коли закінчується контракт RUE і Emfesz.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!