Банківська система в Україні є непрозорою - дослідження

П'ятниця, 27 листопада 2009, 18:25

Найбільш прозорими банками в Україні є АТ "Сведбанк", ВАТ "ВіЕйБі Банк" і ПАТ КБ "ПриватБанк".

Такі результати проведеного рейтинговим агентством "Кредит-Рейтинг" дослідження прозорості 38 найбільших українських банків, що входять до I і II групи за класифікацією Нацбанку, повідомляє агентство "УНІАН".

Дослідження проводилося за спеціально розробленою агентством методикою шляхом аналізу інформації, розміщеної фінансовими установами на своїх офіційних інтернет-сайтах.

Під час проведення аналізу агентство враховувало якість і повноту розкриття актуальної інформації про власників банку, зв`язані структури і операції з ними, дані про склад і кваліфікацію топ-менеджменту і наглядової ради банків.

Реклама:

Крім того, оцінювалася наявність на інтернет-сайтах аудитних річних звітів і регулярної фінансової звітності, а також інформації про кредитні рейтинги, присвоєні банку незалежними рейтинговими агентствами.

Також увага приділялася рівню деталізації інформації про банківські продукти і повноті розкриття стратегії розвитку і планів банку.

Дослідження виявило невисокий рівень прозорості банківської системи порівняно з міжнародними стандартами розкриття інформації фінансовими установами.

Типовими недоліками є неповне розкриття інформації про власників і зв`язані структури, відсутність на сайтах банків щомісячної фінансової звітності і повної інформації про присвоєні ним кредитні рейтинги.

За інформацією "Кредит-Рейтингу", тільки три банки з 38 розкривають свої актуальні плани і стратегію розвитку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!