"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Податківцям надали широкі права для стягнення боргів за газ

П'ятниця, 27 листопада 2009, 09:18

Кабінет міністрів надав Державній податковій адміністрації право автоматично списувати на користь бюджету кошти теплокомуненерго.

Про це сказано в постанові Кабміну (від 25 листопада ц ього року), текст якої оприлюднено на Урядовому порталі.

Постанова також передбачає, що в разі відсутності у теплокомуненерго-боржника офіційно відкритого спецрахунку, ДПАУ і ГоловКРУ відкривають на ньому контрольні пости, в повноваження яких входитиме контроль за надходженням виручки і її спрямуванням до Держбюджету в рахунок погашення заборгованості за спожитий газ.

Кабмін своїми постановами неодноразово зобов`язував ТКЕ відкрити рахунки із спеціальним режимом використання у ВАТ "Ощадбанк".

Реклама:

Останній раз Кабмін зобов`язував здійснити це постановою від 22 червня цього року.

Уряд також надав Державній податковій адміністрації право безпосередньо стягувати заборгованість газопостачальних компаній і підприємств теплокомуненерго за спожитий природний газ, а також за послуги з його транспортування.

Згідно з цим документом, зокрема, Кабмін доручив НАК "Нафтогаз України" поступитися правами вимоги до облгазів і підприємств комунальної теплоенергетики із заборгованості за газ і послуги з транспортування ДПА, яка, у свою чергу, на суму цих вимог повинна скоротити податковий борг державного холдингу.

Кабмін також доручив Податковій спільно з ГоловКРУ і Держфінмоніторингом провести перевірки використання коштів, що надійшли у 2007-2009 роках підприємствам ТКЕ як плата за послуги теплопостачання, а також використання облгазами коштів, що надійшли за постачання газу.

Мінпаливенерго спільно з МінЖКГ і НАК "Нафтогаз України" доручено невідкладно провести звірку суми заборгованостей облгазів і ТКЕ і надати ДПАУ і ГоловКРУ список підприємств, сума боргу яких перевищує 10 млн. грн.

Держфінмоніторингу доручено щотижня інформувати ДПАУ про здійснення підприємствами-боржниками перерахувань коштів за кордон, зокрема в офшорні зони, щодо операцій що мають сумнівний характер або з контрагентами, що мають ознаки фіктивності.

Держказначейству доручено посилити контроль за цільовим використанням коштів додаткової дотації вирівнювання для місцевих бюджетів у частині оплати природного газу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!