ФІРТАШ БУДЕ СУДИТИСЯ З УКРАЇНОЮ. Оновлено

Четвер, 26 листопада 2009, 18:16

Компанія Centragas Beteiligungs Holding AG направила листа урядові України про початок судового розгляду щодо 11 млрд. куб м газу.

Про це говориться в повідомленні австрійської компанії в четвер, передає агентство "Інтерфакс-Україна".

У ньому говориться, що судовий розгляд розпочато відповідно до Енергетичної хартії стосовно експропріації у компанії RosUkrEnergo в січні 2009 року 11 млрд. куб м газу компанією "Нафтогаз України", власником 100% якої є український уряд.

"Centragas провів консультації в цьому питанні з міжнародними юристами, які підтвердили і те, що Centragas як власник 50% акцій RUE має юридичне право на даний позов згідно з умовами Енергетичної Хариті", - наголошується в повідомленні.

У листі також вказується, що позов може бути спрямований безпосередньо уряду України як 100% власникові "Нафтогазу".

Австрійська компанія нагадує, що Енергетична хартія, яку підписала Україна, передбачає тримісячний період для консультацій між сторонами, у зв'язку з чим Centragas чекає відповіді від українського уряду та контактних даних для початку таких консультацій.

Реклама:

Відповідно до повідомлення, 90% акцій Centragas належать Group DF - холдингової компанії українського бізнесмена Дмитра Фірташа.

Мін'юст України в середині листопада повідомив, що Centragas відповідно до Енергетичної хартії звертається з уряду України з проханням про світове врегулювання суперечки навколо нібито експропріації 11 млрд. куб м природного газу.

За даними Мін'юсту, хартія передбачає, що якщо спір неможливо вирішити світовим шляхом протягом трьох місяців з дати прохання про світове врегулювання, інвестор може передати його для вирішення до судів або до арбітражних трибуналів.

В даний час в Стокгольмському арбітражі йде підготовка до слухання взаємних суперечок між НАК "Нафтогаз України" і RUE, які 28 серпня цього року були об'єднані в одну справу.

Згідно з оприлюдненими на початку листопада даними НАК, арбітражне рішення щодо ініційованого RUE ще в квітні 2008 року очікується в другому кварталі 2010 року.

"Нафтогаз України" підтверджує, що претензії RUE є одними з найбільших серед усіх претензій, направлених на адресу НАК. Їх сума не називається, проте держхолдинг відзначає, що протягом 2008 та 2009 років RUE збільшувала суми своїх претензій.

В оприлюдненому в кінці серпня цього року річному звіті за 2008 рік газова монополія повідомляла, що RUE вимагає компенсації за несвоєчасну оплату українським холдингом природного газу, сума завданої шкоди якої включає оплату послуг адвоката та судових витрат.

Загальна сума судових претензій до "Нафтогазу", згідно з його даними за станом на 5 листопада 2009 року, становить 10 млрд. грн. в судах українських юрисдикцій і 28 млрд. грн. (3,5 млрд. дол.) в судах іноземних юрисдикцій.

Станом на початок 2009 року "Нафтогаз" називав меншу суму претензій - 17,5 млрд. грн.

Вперше "Нафтогаз України" повідомив про судові суперечки з RUE наприкінці березня 2009 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: