Ющенку погрожують судом за ще один заблокований мільярд

Четвер, 26 листопада 2009, 17:13

Державна іпотечна установа (ДІУ) оскаржить в суді указ президента Віктора Ющенка, який блокує збільшення статутного капіталу установи на 1 млрд. грн.

Про це повідомив заступник голови ДІУ Євген Дорошенко на прес-конференції в агентстві "УНІАН".

"Цей указ винесено з метою унеможливити здійснення ДІУ господарської діяльності, зокрема, виконання взятих договірних зобов`язань. Це рішення є невмотивованим, необгрунтованим з правової точки зору і викликано лише політичними мотивами. Це дає нам можливість звернутися до відповідного суду, а, швидше за все, це буде окружний адміністративний суд", - сказав Дорошенко.

За його словами, суть юридичної складової цього питання полягає в тому, що існує зловживання правом здійснення так званих "процесуальних диверсій", зокрема, "шляхом підписання необгрунтованих указів, конституційних подань, нацьковуються перевіряючі органи, які в більшості випадків діють всупереч своїм повноваженням".

Реклама:

У свою чергу голова ДІУ Андрій Камуз зазначив, що цей указ президента ставить під загрозу реалізацію програми уряду щодо забезпечення населення доступним житлом.

"Дія цього указу може призвести до зриву урядової програми із забезпечення житлом окремих категорій громадян, які відповідно до законодавства потребують покращення житлових умов, - сказав він.

За його інформацією, на сьогодні в рамках реалізації програми ДІУ уклало 170 договорів на придбання 5,288 тисяч квартир. При цьому ДІУ вже профінансувало придбання квартир у забудовників на суму 1,1 млрд. грн., із яких повністю розрахувалася за 964 квартири.

Станом на 25 листопада координаційна рада розподілила, а ДІУ передала новим власникам 251 квартиру.

"Невиконання ДІУ своїх обов`язків перед забудовниками через припинення збільшення статутного капіталу може означати, що близько 4,5 тис. сімей не одержать житло до кінця 2009 року, а десятки тисяч працівників 120 будівельних компаній не одержать заробітну плату", - зазначив Камуз.

Як повідомлялося, президент Віктор Ющенко своїм указом від 20 листопада зупинив дію постанови Кабінет міністрів (№1068 від 30 вересня 2009 року) про збільшення статутного фонду Державної іпотечної установи на 1 млрд. грн. - до 1,2 млрд. грн. за рахунок нерозподіленого залишку Стабілізаційного фонду.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!