Думка експерта: Україна може отримати "другу приватизацію "Укртелекому"

Четвер, 26 листопада 2009, 16:28

Національна комісія регулювання зв'язку на засіданні у п'ятницю має намір скасувати конкурс на видачу ліцензії на користування радіочастотним ресурсом для надання послуг мобільного зв'язку третього покоління (3G) на використовуваних зараз Міністерством оборони радіочастотах.

Як відомо, раніше Кабінет міністрів доручив НКРЗ провести відповідні аукціони. Проте президент Віктор Ющенко указом від 25 листопада призупинив це доручення.

Як пояснив у коментарі "Економічній правді" керівник експертної групи Netton. Telecom Роман Хімич, може бути три причини, якими керувався президент, видаючи цей указ.

"По-перше - за будь-яких обставин перешкодити прем'єр-міністрові провести цей тендер і отримати гроші в бюджет. Друга причина - це інтриги військових, які хочуть грошей - нібито на переозброєння. Третя - це лобізм операторів", - сказав він.

Реклама:

На його думку, у першу чергу, це стосується "МТС" та "Астеліту", які з великою імовірністю не отримали б цю ліцензію, оскільки запропонована НКРЗ процедура категорично їх не влаштовувала.

"МТС" та "Астеліт" - це точно, тому що їх позиція проста і прозора: "або всім, або нікому". Для них це є принциповим - щоб гарантоване право на ліцензії отримали всі оператори, або щоб ніхто його не отримав. Бо існує ризик появи супермонополіста, який зосередить у себе всі частоти: і GSM, і 3G", - пояснив експерт.

Ще один аргумент операторів, на думку Хімича, полягає у тому, що запропонований НКРЗ та Міноборони порядок не гарантував другого, третього і четвертого етапів конкурсу, тому що питання з конверсією фактично не вирішене.

"Нічого, крім обіцянок, що це буде зроблено, немає, а обіцянкам уже ніхто не хоче вірити. Чому, власне, "Астеліт" і робив подання до суду, оскільки він хотів отримати на папері гарантії того, що частоти звільнені", - зазначив експерт.

За його словами, єдиний на сьогодні оператор, який має ліцензію на 3G - "Укртелеком" - через свою маргінальність жодного впливу в цілому на ринок мобільного зв'язку не має.

Експерт не взявся прогнозувати, коли може відбутися конкурс.

"Питання перейшло у політичну площину. Враховуючи, який там зараз безлад, питання може перетворитися на "другу приватизацію "Укртелекому" - безкінечний процес", - зазначив він.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: