"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Ющенко написав Тимошенко "бюджетного" листа

Четвер, 26 листопада 2009, 13:49

Президент Віктор Ющенко нагадує уряду про необхідність доопрацювання законопроекту "Про державний бюджет на 2010 рік" і наполягає на необхідності врахування в ньому ряду принципових питань.

Про це ідеться в його листі до прем'єр-міністра Юлії Тимошенко, повідомляє прес-служба глави держави.

"Насамперед маю на увазі запровадження на законодавчому рівні механізмів, які б дали змогу запобігти в наступному році таким негативним явищам, характерним для поточного року, як розбалансованість бюджету, порушення конституційних прав громадян на соціальний захист через недотримання встановлених законом соціальних стандартів, недофінансування важливих бюджетних програм, ручний режим управління бюджетними коштами, безконтрольне нарощування дефіциту бюджету", - підкреслюється в листі глави держави.

На переконання Ющенка, під час доопрацювання державного бюджету України на 2010 рік дохідна частина бюджету має бути переглянута на основі реального уточненого прогнозу макропоказників економічного і соціального розвитку, а дефіцит держбюджету має утримуватися на рівні, не вище 4% ВВП.

Реклама:

Крім того, у проекті держбюджету необхідно врахувати дотримання вимог закону від жовтня 2009 року "Про встановлення прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати"; забезпечення додаткових надходжень до Пенсійного фонду за рахунок впровадження окремим законом спеціального збору на предмети розкоші, а також внесення змін у законодавство з метою ліквідації спеціальних пенсій; виключення із закону важелів ручного управління боргової політикою держави, недопущення подальшого різкого зростання державного боргу.

Ющенко також наполягає на необхідності врахування в проекті держбюджету чіткого визначення напрямів використання коштів Стабілізаційного фонду із спрямуванням їх лише на інвестиційно-інноваційні проекти.

Всі витрати споживання, в тому числі спрямовані на підтримку агропромислового комплексу, вугільної галузі, охорони здоров'я, оборони тощо, повинні фінансуватися із загального фонду державного бюджету.

У проекті також необхідно врахувати збалансування фінансових потоків НАК "Нафтогаз України".

Крім того, глава держави продовжує наполягати на врахуванні у проекті госбюжета-2010 мінімально необхідних потреб у видатках Міністерства оборони та Головного управління розвідки Міноборони, а також ряду інших принципових питань.

" Вкотре підкреслюю важливість прийняття Закону "Про державний бюджет України на 2010 рік" до кінця цього року, який потребує невідкладного доопрацювання Кабінетом міністрів. Також наголошую, що лише у разі неприйняття відповідного закону до початку нового бюджетного періоду уряд може видавати постанови щодо особливостей здійснення видатків, які повинні відповідати вимогам статті 46 Бюджетного кодексу України", - говориться в листі.

У зв'язку з цим глава держави просить переглянути постанову Кабінету міністрів від 29 жовтня 2009 року "Про заходи щодо забезпечення виконання державного бюджету України та місцевих бюджетів у 2010 році".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!