"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Київ пропонує Тріполі разом будувати нафтопереробний завод в Україні

Вівторок, 24 листопада 2009, 20:05

Україна опрацьовує питання про створення спільного підприємства з Лівією для розробки техніко-економічного обгрунтування будівництва нафтопереробного заводу на українській території.

Про це заявив директор департаменту з питань нафтової, газової і нафтопереробної промисловості Міністерства палива та енергетики Олексій Нестеренко, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Ми сподіваємося, що найближчим часом, цього року, в Україні відбудеться спільне засідання української і лівійської частини робочої групи щодо подальших кроків цього інвестиційного проекту", - сказав він.

За словами Нестеренка, українська частина робочої групи вже провела маркетингове дослідження з вибору майданчика будівництва нового НПЗ - "це район Бродів (Львівська обл.) і район порту Південний (Одеська обл.)".

Реклама:

Він також відзначив, що українська сторона вивчила різні маршрути постачання нафти на майбутній НПЗ: лівійської як безпосередньо, так і каспійською за схемами заміщення з портів в акваторії Чорного моря.

Директор департаменту додав, що ці варіанти опрацьовані як з точки зору вартості доставки, так і з точки зору якості сировини. За його словами, отримана оцінка - в межах 630 доларів за тонну на вході на підприємство - є прийнятною.

"Це нормальна ціна і на сьогодні, в принципі, економічно вигідна", - сказав він.

Нестеренко уточнив, що потужність переробки майбутнього НПЗ складе 8-10 млн. тонн нафти на рік, глибина - 96%, а якість нафтопродуктів буде відповідати стандарту Євро 5.

За його словами, першу чергу НПЗ планується ввести в дію протягом п'яти років.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!