"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Ющенко вимагає "європейського" тарифу на транзит газу

Вівторок, 24 листопада 2009, 17:42

Президент Віктор Ющенко переконаний, що Україна повинна підвищити тарифну ставку на послуги транзиту російського газу через свою територію до європейського рівня.

Про це глава держави сказав під час прес-конференції в Прилуках Чернігівської області, повідомляє агентство "ЛІГАБізнесІнформ".

"Ми повинні перейти на виключно ринкову формулу формування ціни на прокачування російського газу через територію України", - підкреслив Ющенко.

За розрахунками глави держави, при застосуванні відповідної формули, яка використовується у відносинах з європейськими країнами, ставка тарифу зросте з 1,7 долара до 4,5-5,5 долара за тисячу кубометрів на 100 км.

Реклама:

Президент переконаний, що прийняття за основу тарифу, який вже працює в Словаччині, Австрії, Німеччині, дасть відповідь на те, як вивести НАК "Нафтогаз України" зі складного фінансового становища.

"Якби в 2009 році прем'єр-міністр підписала тариф, який працює, наприклад, у Словаччині, НАК "Нафтогаз України" отримав би додаткових доходів на суму 2,5 млрд. доларів", - сказав він, додавши, що цією сумою можна було б профінансувати річний дефіцит бюджету НАК.

"Тоді виникає питання: 33 млрд. дефіциту бюджету компанії - це проблема роботи кампанії, чи це проблема політичних домовленостей, які ведуть до банкрутства НАК" Нафтогаз України?" - наголосив президент.

За прогнозом глави держави, зараз знову актуалізуються розмови про отримання російського кредиту для покриття розрахунків за спожитий російський газ, а наступним питанням стане банкрутство НАК "Нафтогаз України" і передача його активів - перш за все ГТС-кредитора.

"Або ви вважаєте, що є якась інша задумка?" - поставив риторичне питання президент.

Він нагадав про свою незмінну позицію щодо необхідності перегляду ув'язнених 19 січня 2009 газових контрактів.

"Я переконаний, що це дорога капітуляції", - сказав Ющенко.

Він додав, що в укладених домовленостях політична складова перевищує економічну: "Тут була порушена не тільки економіка, тут була піднята велика політика".

Як повідомлялося, раніше в Ялті прем'єр-міністр Юлія Тимошенко за підсумками переговорів з російським колегою Володимиром Путіним заявила, що транзит російського газу через Україну буде здійснюватися за ринковими цінами з 1 січня 2010 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!