Проблемних позичальників не пускатимуть за кордон за рішенням суду

Вівторок, 24 листопада 2009, 17:15

Державна прикордонна служба має намір обмежувати виїзд проблемних позичальників за корон лише після прийняття відповідних рішень судами.

Про це на брифінгу заявив начальник центру опрацювання спеціальної інформації Держприкордонслужби Юрій Стрижак, повідомляє агентство "Українські новини".

"Таке обмеження (на виїзд за кордон) може бути встановлено лише письмовим рішенням суду", - сказав він.

За його словами, Держприкордонслужба обмежує виїзд за кордон не тільки для проблемних позичальників, але й для фізосіб, які ухиляються від сплати аліментів, штрафів, зобов'язань перед іншими фізособами. Однак у всіх випадках підставою для обмеження виїзду за кордон може бути лише відповідне судове рішення.

Реклама:

За інформацією Стрижака, з початку 2009 року Держприкордонслужба одержала близько 3,5 тис. судових рішень, які стосуються обмежень виїзду за кордон, з яких близько 600 рішень - з проблемних позичальників банків.

За цей період більше 200 громадян відмовлено у виїзді за кордон на підставі таких судових рішень, зокрема в 53 випадках відмови стосувалися проблемних позичальників банків.

Згідно з законодавством громадяни мають право вимагати від Держприкордонслужби письмові пояснення причин відмови у виїзді за кордон.

Стрижак також підкреслив, що у випадку, якщо громадянин перебував у проблемному списку, однак пізніше розрахувався за своїми обов'язками й домігся судового рішення про скасування обмежень на виїзд за кордон, то він має завчасно повідомити про це Держприкордонслужбу для його виключення з такого списку.

"Рішення про скасування (обмеження на виїзд за кордон) не може бути прийняте на пункті пропуску (через державний кордон), а приймається керівництвом Держзакордонслужби", - сказав він.

Для збору й опрацювання інформації про фізосіб, для яких виїзд за кордон обмежений, Держприкордонслужба використає інформаційну систему "Гарт-1".

Як повідомлялося, указом №813/2009 від 8 жовтня президент Віктор Ющенко доручив Держприкордонслужбі забезпечити неможливість виїзду за кордон боржників банків до виконання ними своїх боргових зобов'язань.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: