У Регіонах стверджують, що Тимошенко здала Путіну ГТС

Понеділок, 23 листопада 2009, 11:46

Замість на нештрафування Росією за недобір газу, Україна пообіцяла, що модернізація газотранспортної системи буде проходити за її участю.

Так стверджує депутат Верховної ради від Партії регіонів, член комітету з ПЕК, Сергій Тулуб, пише газета "Комерсант-Україна".

"Це було ключове питання для Кремля, той, хто буде фінансувати ГТС, у майбутньому теоретично зможе розраховувати на її управління", - заявив Тулуб.

А штрафні санкції для України, за його словами, - "це була свого роду порохова бочка, яку російська влада могла підпалити в будь-який момент".

Реклама:

Між тим, за словами джерела газети в "Газпромі", монополія вже отримала вказівку підготувати текст додаткової угоди, яка дозволить Україні знизити закупівлю газу на 9,2 млрд. кубометрів у 2009 році і на 8 млрд. кубометрів у 2010 році.

За угодою від 19 січня, Україна цього року мала купити не менше 33 млрд. кубометрів газу, а в наступному - не менше 41 млрд. Але в зв'язку з кризою споживання газу промисловістю знизилося з 30 до 17,6 млрд. кубометрів, зазначають у Мінпаливенерго.

Російський прем'єр Володимир Путін запевнив у п'ятницю, що "Газпром" не штрафуватиме "Нафтогаз України" за недобір газу, з огляду на важку економічну ситуацію в країні.

А прем'єр Юлія Тимошенко пізніше також заявила, що ціна газу в наступному році для України "практично не підніметься в порівнянні з нинішнім роком".

Джерело газети в "Нафтогазі" стверджує, що досягти домовленостей про перегляд угод вдалося "винятково в ході особистих переговорів прем'єрів".

За словами співрозмовника видання, ще в понеділок у Москві голова "Нафтогазу" не міг домовитися про підписання додаткової угоди з керівництвом "Газпрому".

При цьому у п'ятницю голова Міненерго Росії Сергій Шматко повідомив, що Росія готова взяти участь у модернізації газотранспортної системи України.

"Українська сторона зайняла в цьому питанні дуже конструктивну позицію, заявивши, що Росія може брати участь у модернізації ГТС на умовах, не гірших, ніж європейські компанії", - сказав він.

Шматко також заззначив, що Росія найближчим часом очікує від України уточнень того, якою вона бачить російську участь.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!