Нескоординованість дій уряду та Нацбанку шкодить економіці

Субота, 21 листопада 2009, 13:11

За умов відсутності належної координації уряд та Національний банк України часом здійснюють фіскальні та монетарні заходи із фактично протилежним впливом на економіку.

Про це заявив міністр економіки Богдан Данилишин у статті для тижневика "Дзеркало тижня".

"Значна проблема антикризової політики в умовах відсутності координації полягає в тому, що негативні наслідки у макроекономічній сфері, які уряд досить часто сприймає як помірну ціну досягнення інших пріоритетів, а тому не потребує їх подолання, спонукають НБУ до дій, спрямованих на корекцію макроекономічних наслідків урядової політики", - зазначив міністр.

У якості прикладу відсутності координації між урядом та НБУ Данилишин навів ситуацію, яка виникає при зростанні бюджетного дефіциту.

Реклама:

"Уряд виходить з допустимості та неминучості дефіцитного фінансування бюджету в умовах кризи, тому потребує активної позиції НБУ на ринку ОВДП. Проте Нацбанк, розглядаючи дефіцит як ключовий інфляційний ризик, здійснює синхронну антиінфляційну політику, зв'язуючи ліквідність і гальмуючи тим самим економічну активність", - констатував міністр.

На думку Данилишина, це створює вкрай несприятливу ситуацію в українській економіці.

"Виникає "вибухонебезпечна" фіскально-монетарна "суміш", за якої уряд напружує зусилля для належного фінансування бюджетних видатків як рушія внутрішнього попиту, а стерилізаційні операції Нацбанку обмежують спроможність пропозиції реагувати на виклики з боку попиту", - констатував міністр економіки.

При тому він зауважив, що репутація НБУ як прозорої фінансової інституції є далеко небездоганною.

"На додачу до неадекватної монетарної політики, навколо Нацбанку регулярно спалахують скандали, пов'язані з непрозорим розподілом рефінансування, селективним продажем валюти за пільговим курсом, підозрами у причетності до валютних спекуляцій тощо", - заявив Данилишин.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!