"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Банкіри затівають війну з Укргазбанком

П'ятниця, 20 листопада 2009, 09:44

Відмова одного з націоналізованих банків - Укргазбанку - платити за своїми облігаціями призвела до того, що деякі власники цих паперів готують судові позови до фінустанови.

Як пише газета "Дело", позов вже подала українська "дочка" одного з провідних інвестбанків Росії - "Ренесанс Капітал".

"Після подачі позову ми отримали від Укргазбанку зустрічну пропозицію. Його умови наразі обговорюються. Перше судове слухання у справі перенесено на більш пізній термін", - повідомили в інвесткомпанії "Ренесанс Капітал Україна".

Серед власників бондів Укргазбанку, які планують подати судові позови найближчим часом, три банки з іноземним капіталом: австрійський Райффайзен Банк Аваль, угорський ОТП Банк і німецький "Форум", пише видання.

Реклама:

Офіційно інформацію про плани судових розглядів з Укргазбанком у фінустановах коментують неохоче, тому що їх фахівці не залишають надії умовити фінансового радника Укргазбанку - компанію Arta Investments - на пом'якшення умов реструктуризації.

Зараз консультант висуває єдині для всіх умови: підвищення прибутковості паперів на 1 процентний пункт - до 17%, розстрочка на три роки і негайний платіж у розмірі 20% від суми заборгованості. Більшість власників облігацій вважають таку пропозицію неприйнятною.

У власників бондів Укргазбанку пропозиції різняться, але одним з варіантів, на який вони, скоріше за все, погодилися б, є обмін паперів на облігації внутрішньої державної позики (ОВДП) із прибутковістю 17%.

"Ми не можемо оголосити запропоновані нами умови реструктуризації, тому що це - конфіденційна інформація. Але вони, як мінімум повинні відповідати ринковим", - говорить начальник відділу операцій на фондовому ринку ОТП Банку Олег Сердюк.

У такому разі інвестори отримали б не приватний, а державний борг, гарантований урядом.

Зробити такий обмін для Укргазбанку нескладно, тому що понад 82% його акцій уже належить державі.

"Такі умови власниками облігацій дійсно висувалися. Але вони повинні бути затверджені наглядовою радою банку. Цього не сталося", - повідомив виданню один з учасників процесу реструктуризації.

Разом з тим Укргазбанк активно готується відновити повноцінну роботу і вже попросив в уряду 1,9 млрд. гривень на докапіталізацію. Якщо основний акціонер Укргазбанку погодиться виділити кошти, капітал фінустанови досягне 5,7 млрд. гривень.

Укргазбанк вже отримав добро від Нацбанку на кредитування в 2010 році на максимальну суму 1,5 млрд. гривень низки підприємств, найбільшим з яких є НАК "Нафтогаз України".

Крім того, фінустанова розіслала листа іншим банкам з пропозицією відкривати на неї ліміти на валютному міжбанку, які були раніше закриті через погіршення фінансового стану.

Але цей процес, украй важливий для Укргазбанку, ускладнюється саме через небажання багатьох банків відновлювати співпрацю з ним через непогашені борги.

Укргазбанк заснований в 1993 році. У липні 2009 року уряд рекапіталізував банк, збільшивши капітал на 3,1 млрд. гривень, внаслідок цього держава стала власником 81,58% акцій Укргазбанку.

Загальний обсяг облігацій Укргазбанку, які зараз знаходяться в обігу (серії A, B, C, D), становить 150 млн. гривень. Укргазбанк оголосив про реструктуризацію бондів серій A (випуск на 100 млн. грн.), B (50 млн. грн.) і C (300 млн. грн.).

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: