Уряд залишає енергетиків без засобів удосконалення

П'ятниця, 20 листопада 2009, 09:30

Кабінет міністрів у четвер оприлюднив розпорядження, згідно з яким ціни на енергоносії не можна буде привести до економічно обгрунтованого рівня до 2013 року.

Документом вносяться зміни в комплексний план заходів із забезпечення фінансової стабілізації підприємств паливно-енергетичного комплексу, затверджений розпорядженням уряду № 167 від 28 травня 2005 року, пише газета "Комерсант-Україна".

Видання нагадує, що тоді Кабмін розпорядився до 1 січня 2009 року привести ціни на газ і електроенергію для населення до рівня, який відповідає витратам на їх виробництво (видобуток) і транспортування, а також забезпечує мінімальний рівень рентабельності.

За даними НАК "Нафтогаз України", ціна газу для населення на 40% менша від собівартості його видобутку. А в НАК "Енергетична компанія України" кажуть, що держпідприємство "Енергоринок" купує електроенергію у теплових генерацій на 31% нижче від собівартості її виробництва.

Реклама:

Як відомо, раніше Міжнародний валютний фонд і Світовий банк вимагали збільшити тарифи на газ і електроенергію до ринкового рівня.

Кабмін пообіцяв підвищити ціни тільки на газ (для населення і ТКЕ) - до кінця 2009 року на 20%. Однак цього не сталося - підвищення в судовому порядку заблокував Національний форум профспілок України.

У "Нафтогазі" постанову офіційно не коментують, але джерело в компанії стверджує: "Газ українського видобутку продається виключно населенню. Тому відстрочка підвищення цін на нього призведе до скорочення обсягів видобутку газу на 15-17%".

Президент "Енергетичної компанії України" Володимир Зіневич упевнений, що збереження нинішніх тарифів не дозволить розпочати програму модернізації генерацій, а також вигідно приватизувати компанії до 2013 року. Він нагадує, що знос основних фондів в тепловій генерації складає 79%.

"Якщо продавати генерації до того, як ціни стануть ринковими, ми втратимо в порівнянні з нинішньою ціною. Якщо приватизувати їх після 2013 року, ми все одно втратимо в ціні, оскільки частина потужностей уже вийде з ладу", - говорить Зіневич.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: