"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Фармацевти лякають закриттям аптек

Понеділок, 2 листопада 2009, 15:15

Фармацевти закликають президента застосувати право вето до закону про заборону підвищення цін на ліки.

Як передає агентство "УНІАН", про це під час Надзвичайної наради фармацевтичних працівників у Києві заявив президент Аптечної професійної асоціації Михайло Пасічник.

В іншому разі, застерігають фармацевти, у час епідемії грипу українці ризикують залишитися без ліків.

При цьому він зазначив, що 75% лікарських засобів та 90% фармацевтичних субстанцій, які необхідні для вироблення ліків в Україні, імпортуються з-за кордону.

Реклама:

За словами Пасічника, зазначений закон передбачає повернення ціни на ліки до рівня 1 липня 2008 року.

"Це взагалі неможливо зробити. Ціни на лікарські засоби зросли по Україні з того часу приблизно на 40%. Закупівельна ціна у доларах майже не змінилась, іноді навіть зменшилась. Але ж курс виріс майже в два рази", - сказав він.

Тож фармацевти вважають, що введення у дію зазначеного закону матиме катастрофічні наслідки як для населення України, так і для фармацевтичної галузі, зокрема, призведе до закриття на невизначений термін аптек, пригальмує роботу вітчизняних виробників ліків, зупинить імпорт та сприятиме поширенню контрабандної продукції.

У своєму зверненні до президента фармацевти зазначили, що, за попередніми підрахунками фахівців, втрати держави після введення в дію закону "Про мораторій на підвищення цін і тарифів на лікарські засоби і вироби медичного призначення" становитимуть понад 8 млрд. грн.

Водночас фармацевти визнають, що існує нестача протигрипозних ліків, які зараз користуються найбільшим попитом серед населення. Але вони вбачають в цьому і частково вину самих українців, які кинулися скуповувати у великих обсягах ліки "про запас", спричинивши ажіотаж.

На питання, чи займається асоціація в умовах епідемії грипу питаннями ціни на найбільш затребувані лікарські засоби, вартість яких зросла подекуди в кілька разів, Пасічник відповів, що не має інформації про спекуляції.

Разом із тим, коментуючи підвищення цін на марлеві пов'язки, він відповів: "Існує багато виробників пов'язок. Є пов'язка для лікарів. Є побутові. Вони і коштують по різному: від 50 копійок до 2 гривень. Але зараз вийшла постанова Кабміну, що вони повинні коштувати не більше 1,5 гривні. Не знаю, як будемо це робити".

Законом передбачено на період фінансової кризи встановити мораторій на підвищення цін на всі види ліків і лікарських препаратів вітчизняного й зарубіжного виробництва до встановлення розміру мінімальної зарплати й пенсій на рівні прожиткового мінімуму і до погашення заборгованості з виплати зарплат, стипендій і грошового забезпечення студентів, курсантів і учнів.

Також законом передбачено, що лікарські препарати вітчизняного виробництва реалізуються за цінами, регульованими державою, лікарські препарати зарубіжного виробництва - за цінами, що склалися станом на 1 липня 2008 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: