Тимошенко і Путін втягують Україну в непрозорі схеми?

Понеділок, 2 листопада 2009, 10:47

Українська сторона ретельно і акуратно виконувала всі свої зобов'язання по сплаті за отриманий російський газ, незважаючи на абсолютно не партнерські і кабальні газові контракти від 19 січня 2009 року.

Про це заявив представник президента з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський, повідомляє прес-служба глави держави.

Соколовський підкреслив, що значною мірою завдяки особистим зусиллям президента Віктора Ющенка оплата, зокрема, за травень-серпень, виконувалася в повному обсязі.

Головною причиною фінансових труднощів, які зараз переживає Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України", передставник президента назвав контракти за наслідками непрозорих домовленостей прем'єр-міністрів Росії та України Володимира Путіна і Юлії Тимошенко.

Реклама:

"Необхідність перегляду окремих положень президент України відзначає практично з моменту їх підписання", - зазначив Соколовський, підкресливши, що російська сторона також розуміє можливі негативні наслідки цих домовленостей як для Росії, так і для європейських споживачів.

За його словами, сьогоднішні заяви глави російського уряду про неможливість заплатити гроші за отриманий газ безпідставні і недружні по відношенню до України.

"Це безпрецедентний випадок, коли глава уряду сусідньої держави втручається в бюджетну політику українського Кабміну і НАК "Нафтогаз України". Українська сторона не потребує зовнішніх консультантів про порядок використання коштів позики МВФ", - підкреслив Соколовський.

Він також спростував повідомлення про нібито відмову європейської сторони надати кредити Україні для вирішення газових питань.

"Ще 30 липня Європейська комісія і три поважні міжнародні фінансові інститути оприлюднили спільну заяву про надання кредитів для закупівлі російського газу на суму 1,7 млрд. доларів. Однак керівництво українського уряду досі зволікає з виконанням умов, під які ці кошти повинні були надійти. А цими умовами повинні були бути заходи з реформування українського газового сектору", - заявив Соколовський.

Представник президента наголосив, що разом з тим високопоставлені посадові особи українського та російського урядів вже тривалий час намагаються втягнути Україну в непрозорі офшорні схеми кредитування.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!