"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Ющенко підтримав заборону валютного кредитування

Четвер, 19 листопада 2009, 16:04

Президент Віктор Ющенко підписав закон про подолання негативних наслідків фінансової кризи, яким обмежується валютне кредитування фізичних осіб.

Про це повідомляє прес-служба президента.

Як повідомлявся, спочатку цей закон був прийнятий 23 червня, однак був парламенту для для усунення неточностей у змінах до закону про оподаткування прибутку підприємств.

Повторно Верховна Рада затвердила закон у жовтні. Як повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна", у ході пленарного засідання голова Верховної Ради Володимир Литвин відзначив, що цілий ряд норм цього закону вже були прийняті в рамках затвердженого пізніше закону №4630 "Про внесення змін у деякі законодавчі акти України про особливості проведення заходів щодо фінансового оздоровлення банків".

Реклама:

Документ забороняє валютне кредитування фізичних осіб, за винятком лікування й освіти. Можливість валютного кредитування фізосіб-підприємців зберігається, але лише в безготівковій формі.

Законом скорочується термін повернення в Україну валютного виторгу з 180 до 90 днів, а також встановлюються умови проведення реструктуризації кредитів: реструктуризації підлягають кредити на суму до 1 млн. грн. При цьому передбачено, що після реструктуризації сума платежів по кредиту не повинна перевищувати 25% доходу позичальника.

Закон також регламентує застосування мораторію на примусове виселення з житла, у якому проживає фізособа-іпотекодавець: для збереження житла позичальник повинен не затримувати виплату відсотків по кредиту на термін понад декілька місяців.

Закон також уводить мораторій на оподатковування доходу від розміщення депозитів у банку до 2013 року: такий інструмент покликаний стимулювати приплив коштів у банківську систему.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!