Ющенко готує "газове" звернення до Росії

Середа, 18 листопада 2009, 16:00

Президент Віктор Ющенко особисто ініціює перегляд окремих положень російсько-українських газових контрактів від 19 січня 2009 року.

Про те, що відповідне звернення до російської сторони нині готує Секретаріат президента, заявив уповноважений президента з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський, повідомляє агентство "ЛІГАБізнесІнформ".

Він відзначив, що на основі практики використання діючих контрактів президент буде пропонувати запровадити єдині ринкові принципи формування цін як імпортного газу, так і його транзиту по території України, а також відповідальності за відхилення від підписаних зобов'язань.

Соколовський підкреслив, що Ющенко запропонує російській стороні формувати двосторонній експертний робочий орган, який розгляне всі проблемні питання і внесе узгоджені пропозиції.

Реклама:

"Окремо буде запропоновано російській стороні також встановити симетрію в базових принципах співпраці", - сказав він.

Соколовський пояснив, що разом з принципом закупівлі імпортного газу "бери або плати", українська сторона буде домагатися того, щоб аналогічний принцип "бери або качай" був передбачений і для транзиту російського газу по території України.

За словами Соколовського, як тільки документ буде готовий і схвалений президентом, його передадуть російській стороні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!