Траса Київ - Одеса "влипла" у міжнародний скандал

Середа, 18 листопада 2009, 10:30

Італійські компанії вимагають від "Укравтодору" й Мінтрансу 45 млн. євро компенсації за порушення умов угоди з реконструкції дороги Київ - Одеса.

Компанії Torno Global Contracting і Beta Funding уже звернулися до Міжнародної торговельної палати у Франції з вимогою розібратися в ситуації, пише "Дело".

З Torno Global Contracting держслужба автомобільних доріг почала співпрацювати у 2003 році. Її фахівців Мінтранс залучив як консультанти у проекті, що передбачав доведення траси Київ - Одеса за якістю і статусом до рівня платної. Сума угоди склала 5,5 млн. євро.

За словами голови "Укравтодору" Вадима Гуржоса, розбіжності з італійською стороною виникли на правовому ґрунті.

Реклама:

Чиновник стверджує, що Мінтранс "перевищив свої повноваження" й уклав угоду з Torno Global Contracting без необхідних дозволів Кабміну.

"Після того як це з'ясувалося, оплата роботи фахівців компанії вже не здійснювалася. Ми вважали, що робота виконувалася нелегітимно", - пояснив Гуржос.

До того як з'ясувалося, що Мінтранс уклав нелегітимну угоду, українська сторона вже встигла заплатити італійцям 2 млн. євро.

Тепер, крім решти 3,5 млн., італійські підрядники вимагають від "Укравтодору" 41,5 млн. євро в якості компенсації за моральну шкоду.

Гуржос зазначає, що представники України вели переговори з італійською компанією про врегулювання конфлікту.

"Ми пропонували їм участь у різних генеральних підрядах і тендерах, щоб компенсувати цю суму, але, на жаль, вони не були конкурентноздатні в конкурсах", - зазначив голова "Укравтодору".

У свою чергу, представник Torno Global Contracting Клавдія Трентін зазначила, що компанія не зацікавлена коментувати суперечку з українською стороною.

Про другу італійську компанію, яка фігурує в суперечці, - Beta Funding - у "Укравтодорі" чують уперше, стверджуючи, що з цією фірмою жодних угоди не укладали.

У відкритих джерелах інформації про Beta Funding немає. За деякими даними, ця компанія викупила частину корпоративних прав Torno Global Contracting.

У цілому будівництво автодороги Київ - Одеса в 2003-2004 роках обійшлося Україні у 2,7 млрд. грн.

Під реалізацію проекту був залучений кредит Deutsche Bank у 480 млн. дол. терміном на 10 років під 6,8% річних із відстрочкою платежів протягом 2 років. Але у 2005 році проект був визнаний незавершеним.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: