"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Нафтогаз" виграв в суді у Коломойського

Середа, 18 листопада 2009, 09:22

Компанія "Укрнафта" не змогла добитися у держави визнання права на 8,49 млрд. кубометрів газу, які компанія закачала в підземні сховища.

2 листопада Господарський суд Києва відмовив "Укрнафті" в задоволенні позову, в якому компанія вимагала зобов'язати "Укртрансгаз" (дочка НАК "Нафтогаз України") укласти договір на зберігання в підземних сховищах 8,49 млрд. кубометрів газу, пише видання "Комерсант-Україна" .

Цю інформацію підтвердив фінансовий директор ВАТ "Укрнафта" Валерій Пустоваров.

За його словами, "Укрнафта" намагалася через суд зобов'язати "Укртрансгаз" укласти договір на зберігання цього газу, який було закачано в підземні сховища (ПСГ) з 2005 до 2008 року.

"Укртрансгаз", всупереч Господарського кодексу, не підписав і не повернув у 20-денний термін проект договору на зберігання газу, який позивач направив відповідачу ще 15 вересня. Чому "Укрнафта" вирішила направити договір на зберігання газу тільки в цьому році, у компанії не пояснили.

Пустоваров також розповів, що в суді НАК "Нафтогаз України", який бере участь у розгляді в якості третьої особи, надала нові матеріали. Відповідно до них, видобутий "Укрнафтою" у 2005-2008 роках газ було використано "Нафтогазом" для забезпечення потреб населення, що передбачено законодавством України .

У результаті суд відмовив у задоволенні позовних вимог "Укрнафти". У компанії ж заявили, що мають намір оскаржити рішення в апеляційній інстанції. У "Нафтогазі" від коментарів відмовилися.

Конфлікт між "Нафтогазом" і ВАТ "Укрнафта" став публічним 2007 року.

Тоді НАК звинуватила "Укрнафту" у відмові поставляти газ українського видобутку для потреб населення. "Укрнафта" відмовлялася від постачань, пояснюючи це занадто низькою закупівельною ціною, встановленою державою, - 199 грн. за тисячу кубометрів.

При цьому "Укрнафта" продовжувала закачувати газ в ПСГ, оскільки не мала вибору. А "Нафтогаз" продавав цей газ населенню, посилаючись на постанову Кабміну № 1729, що була прийнята 2004 року.

У вересні Антимонопольний комітет зобов'язав Міністерство промислової політики усунути обмеження на ринку поставок природного газу і дозволити всім здобувачам, у тому числі "Укрнафті", продавати газ хімпідприємствам за ціною 300 дол. за тисячу кубометрів.

Таким чином, різниця між ціною, яку "Нафтогаз" виручив від продажу газу населенню, і ціною, за якою його можна продавати підприємствам, перевищує 2,3 млрд. дол., заявили в "Укрнафті".

Спірний газ - один з елементів тривалого розгляду між акціонерами "Укрнафти".

Член комітету Верховної ради з питань ПЕК, радник прем'єр-міністра Олександр Гудима повідомив, що на цьому тижні "Нафтогаз" і група "Приват" (володіє 40% акцій "Укрнафти") почали переговори щодо підписання угоди про взаєморозуміння і співпрацю.

У "Нафтогазі" очікують, що "Укрнафта" виплатить дивіденди за 2006-2008 роки в розмірі 4,9 млрд. грн.

Держава до сих пір не могла отримати дивіденди, оскільки група "Приват" ігнорувала збори акціонерів компанії.

В "Приваті" чекають, що отримають можливість розпоряджатися спірним газом і збережуть нинішнє, лояльне до групи керівництво "Укрнафти".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: