Світові потрібен сильний юань

Вівторок, 17 листопада 2009, 11:53

Від Китаю вимагають зміцнити юань.

Динаміка курсу юаня знову стала центром загальної уваги на міжнародному валютному ринку у зв'язку з першим офіційним візитом президента США Барака Обами до Китаю, пише Financial Times.

Минулого тижня Народний банк Китаю змінив формулювання валютної стратегії, і з тих пір все частіше висловлюється думка про те, що ЦБ дозволить юаню зміцнити позиції.

У заяві ЦБ КНР йдеться про те, що валютна політика країни буде враховувати "приплив капіталу і динаміку провідних валют", повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

Реклама:

Експерти визнали це прямою вказівкою на масовий приплив спекулятивного капіталу до Китаю і послаблення курсу долара США. Зміна формулювання могла стати результатом тиску на Китай з метою забезпечити збільшення курсу юаня з боку США, Євросоюзу і Японії.

Разом з тим міністр торгівлі КНР Чень Демін закликав центробанк забезпечити стабільність національної валюти, щоб "створити стабільні очікування" для експортерів.

Китай відновив жорстку прив'язку юаня до долара в середині минулого року, і падіння американської нацвалюти спричинило за собою послаблення юаня до інших світових валют, в першу чергу євро та єни, що сприятливо позначилося на експорті з КНР.

З 2005 до 2008 року, поки була скасована прив'язка до долара, курс юаня зміцнився на 20%.

Світові лідери, Міжнародний валютний фонд, Світовий банк рекомендують Китаю забезпечити підвищення вартості юаня.

Директор-розпорядник МВФ Домінік Стросс-Кан заявив у понеділок, що зміцнення курсу гривні є однією з реформ, яку Пекін повинен реалізувати, щоб збільшити внутрішнє споживання і позбавити країну від "експортної залежності".

Експерти, включаючи Ганса Редекера з BNP Paribas, вважають, що США зацікавлені в зміцненні юаня. У тому числі через потенційно негативний вплив на ринок облігацій США, який викликано уповільненням зростання валютних резервів КНР.

Валютні резерви Китаю перевищують 2,27 трлн. дол., їх значна частина інвестована в держоблігації США, що стримує зростання їх прибутковості.

Вважається, що уповільнення зростання валютних резервів Китаю призведе до збільшення прибутковості US Treasuries і підірве відновлення американської економіки.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: