НБУ: підвищення соцстандартів посилить інфляцію

Понеділок, 16 листопада 2009, 18:42 -

Прийняття закону про підвищення соціальних стандартів підсилює ризик погіршення інфляційних очікувань.

Про це повідомляється на веб-сайті Національного банку (НБУ).

Незважаючи на нізькохідний тренд споживчої інфляції, її загальний рівень все ще залишається високим (14,1% у річному вимірі), вважають у центробанку.

"Прийняття Закону "Про підвищення мінімальних соціальних стандартів", який передбачає підвищення соціальних видатків без відповідного очікуваного зростання продуктивності праці, посилює ризик погіршення інфляційних очікувань, що може негативно вплинути на динаміку інфляційних процесів", - йдеться на сайті.

У повідомленні говориться, що в умовах збереження від'ємного розриву ВВП, який є основним фактором зниження інфляції, дія ефекту переносу девальвації суттєво стримує зниження інфляції.

Підтвердженням, на думку фахівців НБУ, є те, що базова інфляція продовжує перевищувати загальний рівень зростання цін (17,5% проти 14,1% у річному вимірі), а її внесок у річну зміну індексу споживчих цін (ІСЦ) продовжує домінувати.

За оцінкою НБУ, ревальвація гривні в жовтні буде сприяти зменшенню інфляційного тиску.

"За нашими оцінками, зміцнення курсу гривні в жовтні буде сприяти зниженню інфляції до кінця року на 0,2-0,3 п.п. при інших рівних умовах", - йдеться в повідомленні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: